De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Google gebruikte daklozen voor gezichtsherkenningtechniek van Pixel 4’

Michel van 't Klaphek
5 oktober 2019, 13:54
2 min leestijd
‘Google gebruikte daklozen voor gezichtsherkenningtechniek van Pixel 4’

Google zou voor de gezichtsherkenning-functie van de Pixel 4 (XL) tegen betaling de gezichten van meerdere mensen hebben gescand, zonder ze vooraf te informeren. Vooral daklozen zijn benaderd, omdat die niet zo snel de media zouden opzoeken.

Lees verder na de advertentie.

Hoe de Google Pixel 4 gezichtsherkenning tot stand kwam

Over minder dan twee weken wordt de Pixel 4 (XL) gepresenteerd. Dit nieuwe vlaggenschip krijgt volgens Google betere en snellere gezichtsherkenning dan voorgangers. Voor het verbeteren van de techniek heeft Google de gezichten van tientallen mensen gescand. Het bedrijf is hierbij alleen op een merkwaardige manier te werk gegaan.

Dat schrijft New York Daily News op basis van een uitgevoerd onderzoek. Volgens het dagblad schakelde Google hiervoor de hulp in van Randstad, een uitzendbedrijf. Minstens één team zou de gezichten van daklozen hebben gescand. De deelnemers kregen hiervoor 5 dollar, maar werden in lang niet alle gevallen ervan op de hoogte gebracht dat ze meededen aan een onderzoek.

Google Pixel 4 gezichtsherkenning

Het Amerikaanse dagblad sprak met meerdere uitzendkrachten over hun werkzaamheden. Zo zouden ze door Randstad aangemoedigd zijn om vooral de gezichten van daklozen te scannen, omdat die niet zo snel uit de school zouden klappen tegenover kranten en journalisten.

Ook interessant: Uitleg: zo werkt de geavanceerde gezichtsscanner van de Google Pixel 4

Onderzoek gestaakt

Bovendien zouden de uitzendkrachten vaak niet duidelijk vertellen waarom ze foto’s van de gezichten moesten maken. “We zeiden bijvoorbeeld tegen deelnemers dat we een nieuwe app hadden ontwikkeld, en dat ze daarom even een paar minuten met onze smartphone moesten spelen. Na afloop kregen ze uitbetaald”, aldus een uitzendkracht.

“Ook deden we af en toe alsof we een soort Snapchat-wedstrijd aan het doen waren, en daarbij de gezichten van veel mensen nodig hadden”, verklaart een andere ex-onderzoeker. Naast daklozen zouden ook studenten zijn benaderd, omdat die vaak krap bij kas zouden zitten.

Inmiddels heeft Google het testprogramma geschrapt. In een reactie aan The New York Times laat Google weten inderdaad te hebben samengewerkt met Randstad, maar wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Wel noemt het zoekbedrijf de vermoedelijke details “heel verontrustend”. Ook start men een intern onderzoek naar de beschuldigingen.

Over de Google Pixel 4

Op 15 oktober vindt Made by Google 2019 plaats. Tijdens dit evenement onthult het bedrijf meerdere nieuwe producten, waaronder de Google Pixel 4 en Pixel 4 XL. Echt grote verrassingen verwachten we niet, want in aanloop naar het evenement is vrijwel alles al bekend geworden.

Van het design van de nieuwe Google Assistent, specificaties tot aan de officiële wallpapers van beide vlaggenschepen: alles is vroegtijdig op straat komen te liggen. Check ons overzicht van Google Pixel 4-geruchten voor een round-up. Uiteraard zit de redactie van Android Planet op 15 oktober klaar om verslag te doen van het evenement. Mis niets door onze app te downloaden, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 4
Google Pixel 4

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu