De knappe koppen van iFixit hebben de Google Pixel 4 XL onder handen genomen. Het toestel is uit elkaar gehaald om de repareerbaarheid te checken. Conclusie? Hopen dat je ‘m nooit hoeft te repareren.
Lees verder na de advertentie.
Google Pixel 4 XL repareren
Als je wil weten hoe goed jouw smartphone te repareren is, is er een grootmacht die dat je kan vertellen: iFixit. Deze website beoordeelt smartphones met een repareerbaarheidscore. Een tien betekent dat de reparatie gemakkelijk is. Krijgt een toestel een nul dan is het bijna onmogelijk om dit te doen.
Nu heeft de website een Google Pixel 4 XL op de pijnbank gelegd. De repareerbaarheid van de Pixel 3 en Pixel 3 XL werd vorig jaar getest. Daarvan was de score een magere 4.
Ook de nieuwe Pixel 4-generatie is waterdicht en de achterkant is daarom volledig verlijmd. Door middel van een heatgun verwarm je de achterkant, waarna je deze met een zuignap en andere tools kunt loshalen.
Dan begint de hele puzzel om elk onderdeel los te halen. Dat zijn er meer dan bij de Pixel 3 XL. Zo bevat de nieuwe Pixel-smartphone een extra camera, sensoren voor bediening via handgebaren en de gezichtsherkenning die werkt via infrarood.
Scherm vervangen blijft erg moeilijk
Het scherm vervangen is ook weer een hele klus. De hele telefoon moet daarvoor ontmanteld worden. Daarbij is alles zo goed verlijmd, dat het een delicaat klusje is. Ook noemt de website dat eigenlijk elke reparatie gepaard gaat met veel geduld en soms geluk.
Alle reparaties vereisen namelijk toegang tot het hardnekkig verlijmde paneel van de achterkant. Ook vinden ze de keuze voor glas aan de voor- en achterkant geen goede. Zo heb je meer kans op schade bij een val.
Wel zijn er ook positieve punten te noemen. Zo worden er Torx T3-schroefje gebruikt, die je veel vaker ziet. Ook is de batterij redelijk makkelijk te verwijderen.
Pixel 4 XL-display is ontwikkeld door Samsung
Wat de website tot slot nog opvalt zijn twee dingen. De Soli-chip die wordt gebruikt voor Motion Sense is erg klein voor zijn kunnen. Die techniek zorgt ervoor dat je het toestel gedeeltelijk bedient via handgebaren. Neem een gesprek op of swipe snel naar een volgend nummer op Spotify.
Ten tweede is er nog het display. Dat heeft een ververssnelheid van 90Hz en is ontwikkeld door Samsung. Een leuk feitje is dat zij zelf nog helemaal geen toestellen op de markt gebracht hebben met zo’n type display. Ondanks dat is de score die iFixit geeft op het gebied van repareerbaarheid ook bij de Google Pixel 4 XL een magere vier.
Lees ook: Google Pixel 4 en Pixel 4 XL nu direct leverbaar in Nederland