Op 13 augustus is het zover: dan presenteert Google zijn nieuwe smartphones. In dit artikel zetten we al onze verwachtingen voor de Google Pixel 9-serie op een rij.
Lees verder na de advertentie.
Onze verwachtingen van de Google Pixel 9-serie
De afgelopen jaren lanceerde Google zijn nieuwste smartphones steevast in oktober. Dit keer hoeven we minder lang te wachten, want de Pixel 9-toestellen zijn zomerbaby’s: al op 13 augustus zien ze het levenslicht. Mogelijk probeert de zoekgigant aartsrivaal Apple zo de loef af te steken. De nieuwe iPhones verschijnen traditiegetrouw in september.
Ook traditie: dankzij een enorme hoeveelheid lekken weten we al bijna alles over de nieuwste Pixels. Hoog tijd dus om onze verwachtingen van de Google Pixel 9-serie op een rij te zetten.
Vier verschillende toestellen
We weten vrijwel zeker dat de serie uit vier verschillende telefoons bestaat: de Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL en de Pixel 9 Pro Fold.
De Google Pixel 9 is het instapmodel. Hij beschikt over een 6,24 inch-oled-scherm en is daarmee ongeveer net zo groot als de Pixel 8. De grootste ontwerpverandering vinden we aan de achterkant. De camerastrook loopt niet meer over de gehele breedte, maar is er als een pil opgeplakt. Je mag weer rekenen op twee camera’s: een 50 megapixel-hoofdcamera en een (nieuwe) 50 megapixel-groothoeklens.
Hoewel de Pixel 9 Pro fysiek ongeveer dezelfde afmetingen heeft, krijg je dankzij dunnere randen een iets groter 6,34 inch-oled-scherm. De Pixel 9 Pro XL is met 6,73 inch nĂłg een stuk groter. Verder delen ze veel specificaties. Zo krijg je ten opzichte van de gewone Pixel 9 een extra telelens waarmee je 5x inzoomt.
De Pixel 9 Pro Fold is de opvolger van de Pixel Fold. Dit vouwbare toestel krijgt grotere schermen (6,24 inch aan de buitenkant, 8 inch aan de binnenkant) dan zijn voorganger en mogelijk een batterij met een hogere capaciteit. Qua camera’s loopt hij helaas achter op de Pro en Pro XL: de 64 megapixel-hoofdcamera, 12 megapixel-groothoeklens en 10,8 megapixel-telelens gebruiken door ruimtegebrek kleinere sensoren.
Nauwelijks sneller
Alle Pixel 9-toestellen draaien op de nieuwe Tensor G4-chip. Die lijkt niet veel rapper te worden dan de Tensor G3 van vorig jaar. Sterker nog: het is bijna dezelfde processor, met slechts een paar kleine aanpassingen. Volgens geruchten is de snelheidswinst hooguit 10 procent. Dat is jammer, want de Tensors lopen sowieso stevig achter op de Snapdragons van Qualcomm. Wel is de G4 mogelijk zuiniger.
De Tensor G5 die volgend jaar in de Pixel 10 zit, belooft overigens een veel grotere stap te zetten. Google switcht dan naar een andere fabrikant, waardoor de Pixels ook voor gamers (eindelijk) echt interessant kunnen worden.
Terug naar de Pixel 9-toestellen. Het Pro XL-model laadt volgens geruchten op met ongeveer 35 watt, waardoor de batterij iets sneller volzit. De andere varianten laden net zo snel, of beter gezegd traag, op als hun voorgangers. Google kan niet tippen aan onder andere OnePlus, dat vaak kiest voor een snelheid van rond de 100 watt.
Tjokvol AI
Google is één van de pioniers op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het is dan ook geen verrassing dat de Pixel 9 tjokvol nieuwe AI-functies zit. Geruchten spreken onder meer over de mogelijkheid om screenshots te doorzoeken en ‘Add me’. Daarmee kun je mensen aan een groepsfoto toevoegen, zelfs als ze niet aanwezig waren tijdens het maken van de foto.
Ook de mogelijkheden om je foto’s te bewerken worden verder uitgebreid. Je kon al objecten verwijderen of de lucht vervangen. Met de Pixel 9 kun je naar verluidt tekstcommando’s gebruiken om de resultaten verder te verfijnen.
Lang updates
Vorig jaar introduceerde Google zijn sterk verbeterde updatebeleid. Net als de Pixel 8-toestellen mag je ook met een Pixel 9 rekenen op zeven jaar lang software-ondersteuning. Het gaat daarbij zowel om nieuwe functies en beveiligingspatches als om nieuwe grote versies van Android.
Er zit wel een klein addertje onder het gras. Omdat de Pixel 9-smartphones eerder uitkomen dan normaal draaien ze uit de doos (net als de Pixel 8 vorig jaar) op Android 14. Mogelijk ben je dus al één van de beloofde zeven updates kwijt aan Android 15, dat deze herfst al verschijnt.

Hoge(re) prijzen
Zoals gezegd weten we al heel veel over de nieuwe Pixels. Ook de vermeende prijzen zijn al uitgelekt. De meeste toestellen worden 100 euro duurder dan vorig jaar.
Zo betaal je 899 euro voor de goedkoopste versie van de Pixel 9 met 12GB werkgeheugen en 128GB opslag. De kleine Pixel 9 Pro kost 1099 euro en krijgt 16GB werkgeheugen. Datzelfde geldt voor de Pixel 9 Pro XL, die voor 1199 euro over de toonbank gaat. Je kiest bij deze toestellen uit de kleuren zwart, gebroken wit, groen en roze.
Of de Pixel 9 Pro Fold naar Nederland komt, is nog onzeker. Als dat het geval is en je hem wilt kopen, krijg je waarschijnlijk ruzie met je spaarvarken: de “goedkoopste” versie, met 256GB opslag, zou 1899 euro kosten.
Wil je op de hoogte blijven? Houd Android Planet dan goed in de gaten. We praten je via onze app en nieuwsbrief bij over de laatste ontwikkelingen. Volg ons ook op WhatsApp, Google Nieuws, Facebook, Instagram en X (voorheen Twitter).
Lees meer over Google:
- Google Pixel 9 Pro en Gemini: zo haal alles uit je vakantie (ADV) (23 jun)
- Googles nieuwste Chromebook Plus gaat los met AI (23 jun)
- Telefoon naar tv streamen: deze opties zijn er en zo werkt het (21 jun)
- Overzicht: dit weten we al over de Google Pixel 10-serie (19 jun)
- Overzicht: deze telefoons krijgen (waarschijnlijk) Android 16 (18 jun)
Dit maandthema wordt gesponsord door KPN. KPN heeft geen invloed op de inhoud van de artikelen die we publiceren.