Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Waarom de Google Pixel Thomas’ favoriete smartphone van 2016 is

Thomas Haenen
26 december 2016, 19:00
4 min leestijd
Waarom de Google Pixel Thomas’ favoriete smartphone van 2016 is

Het jaar zit er weer bijna op, tijd om terug te blikken. Deze week nemen we de beste smartphones van 2016 jaar met je door. Vandaag: Thomas’ favoriete smartphones van het voorbije jaar, met onder andere de Google Pixel.

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel Beste Android 2016

Dat Android een enorm divers ecosysteem biedt, heb ik in 2016 van dichtbij mogen meemaken. Ik heb dit jaar tientallen verschillende smartphones kunnen testen. Van high-end smartphones als de Samsung Galaxy S7 tot instapmodellen als de LG K4, met uitstapjes naar Android-toestellen voor senioren, voor bouwvakkers en voor andere ontzettend specifieke doelgroepen. Die diversiteit is één van de krachten van Android, maar tegelijkertijd een groot minpunt. Apple kan elk jaar wijzen naar één nieuwe smartphone die het beste van het bedrijf moet vertegenwoordigen, maar waar kun je nu terecht voor het beste van Google?

Dit jaar kregen we daar eindelijk antwoord op, in de vorm van de Google Pixel. Een geslaagd toestel om meerdere redenen, maar ik neem even de drie voor mij belangrijkste met je door. De eerste kennen we nog van de Nexus-toestellen, maar blijft essentieel: snelle updates. Wil je de eerste zijn met de nieuwste versie van Android, dan zijn er nog altijd weinig andere keuzes.

pixel design

Google Assistant en andere slimme software

Daarnaast was ik verrassend veel onder de indruk van Google Assistant, de stemgestuurde assistent die Google dit jaar introduceerde. Siri, Cortana, Alexa, S Voice en andere alternatieven: ik heb ze allemaal uitgebreid getest. Na wat korte tests gaf ik echter al snel weer op: de stemherkenning was slecht, het aantal functies beperkt en de toegevoerde waarde nihil. De Assistant bleef ik echter gebruiken. Vooral de opsomming van de dag ervaar ik als een echte toevoeging. Roep ‘s ochtends ‘Good morning’, en de Assistant geeft je een overzicht van het weer, je afspraken en de files op weg naar je werk. Vervolgens krijg je het laatste nieuws van de BBC en andere bronnen te horen. Het is een assistent die niet draait om goede stemherkenning, maar om het bieden van antwoorden zonder dat je er naar op zoek moet.

Voor het eerst trekt Google echter niet alleen de software, maar ook de hardware naar zich toe. Daar paste Google een tactiek doe die ik maar bij weinig andere fabrikanten zie: je hardware niet beter maken met brute kracht, maar met slimme software. De ene na de andere fabrikant kwam dit jaar met dubbele lenzen, extra flitsers, ‘Dual Pixel’, ‘Ultrapixel’ en allerlei andere innovaties op cameragebied. De Google Pixel heeft echter één van de beste camera’s van het jaar zonder al die fratsen. De razendslimme hdr+-modus zorgt voor foto’s die supersnel in beeld verschijnen én van ontzettend goede kwaliteit zijn.

Verbeterpuntjes

Verbeterpuntje voor komend jaar: het design. Dat is nu niet opvallend, aantrekkelijk of uniek genoeg voor een high-end smartphone. Koop je een toestel van ruim 800 euro, dan verwacht je een stijlvolle behuizing die bij dat stevige prijskaartje past. Smartphones van Samsung, Sony en Apple: je kunt ze allemaal van een afstandje herkennen. De Google Pixel oogt echter als een iPhone waarvan de helft van de achterkant om onbekende redenen van glas voorzien is. Dat moet beter kunnen.

Google Pixel XL review

Daarnaast maak ik me een klein beetje zorgen over hoe Google Nederland behandelt. We lijken erg laag op het prioriteitenlijstje van de fabrikant te staan. Hoewel een aantal webwinkels inmiddels de Pixel importeren en verkopen, heeft het toestel hier nog altijd geen officiele releasedatum. Van bronnen hebben we vernomen dat het toestel hier ‘misschien’ begin 2017 verschijnt, maar Google moet opschieten wil het niet ingehaald worden door de Samsung Galaxy S8, LG G6 en andere concurrenten.

Natuurlijk waren er nog tal van andere goede smartphones in 2016. De ontploffende Galaxy Note 7 was een fikse tegenvaller, maar met de Samsung Galaxy S7 liet de Koreaanse fabrikant zien dat het elk aspect van het maken van een smartphone in de vingers had. De Honor 5X was beter dan sommige smartphones met een twee keer zo hoge prijs. Het 4,6 inch-scherm van de Sony Xperia X Compact maakte goed duidelijk hoe lomp de meeste andere smartphones die dit jaar verschenen waren.

Tegenvaller: Motorola

Minder tevreden ben ik met het Motorola van 2016. Tot voor kort was het dé fabrikant die je kon aanraden voor prijsbewuste familieleden. Toestellen als de Moto G (2015) waren goedkoop en meer dan degelijk. Met snelle updates, relatief krachtige hardware en lage adviesprijzen maakte Motorola indruk.

Helaas lijkt de koers gewijzigd te zijn sinds de overname door Lenovo. Het aanbod werd verwarrender met de nagenoeg identieke Moto G4 en Moto G4 Plus, terwijl ook de adviesprijzen stegen. Updates laten nu langer op zich wachten én de ondersteuning van oude toestellen is fors beperkt. De Moto E3, een toestel dat nota bene een maand ná de introductie van Android 7.0 Nougat verscheen, werd gelanceerd met Android 6.0 en zal ook geen update krijgen. Dat had Google, de vorige eigenaar van Motorola, nooit laten gebeuren. Mijn hoop is dat Motorola zich in 2017 weer weet te hervinden, of dat een andere fabrikant de kroon van de budgetsmartphones weer terugpakt.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu