De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Dit is hoe de Google Pixel zulke mooie foto’s maakt

Thomas Haenen
19 oktober 2016, 10:21
2 min leestijd
Dit is hoe de Google Pixel zulke mooie foto’s maakt

De Google Pixel-camera gooit hoge ogen in reviews. Het hoofd van Google’s fotografieteam heeft uitgelegd hoe het bedrijf die indrukwekkende beelden weet te produceren.

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel-HDR camera

Bij de aankondiging van de Google Pixel en Pixel XL gaf het bedrijf al aan ontzettend trots te zijn op de camera. Oorspronkelijk plaatsen we wat vraagtekens bij die claim, omdat de camera’s van eerdere Nexus-smartphones vaak niet zo goed bleken als Google beloofde. De eerste Google Pixel reviews uit Amerika wijzen echter uit dat Google’s positiviteit dit keer terecht is. Techreviewers prijzen de uitstekende beeldkwaliteit van de camera, zelfs in situaties met weinig licht.

google pixel review round up

Marc Levoy, het hoofd van het fotografieteam bij Google Research, geeft in een interview met The Verge een verklaring voor de forse verbeteringen. Levoy zegt dat de slimme, verbeterde HDR+-modus van het toestel veel oplevert. HDR, wat staat voor high dynamic range, zorgt voor grotere verschillen tussen het donkerste en lichtste deel van een foto. Dat contrast maakt kleinere details meer zichtbaar en zorgt voor levendigere, scherpere foto’s.

Doorgaans maken smartphones een HDR-foto door snel meerdere foto’s te maken, waarbij steeds net iets andere belichting op net iets andere gebieden wordt toegepast. Daardoor moet je vaak echter wat langer wachten voor een HDR-foto gemaakt, waardoor de functie vaak wordt uitgezet of zelfs niet standaard aan staat op veel smartphones.

Google Pixel HDR+-modus

De HDR+-modus van de Google Pixel en Pixel XL schiet de foto’s echter wel gewoon in een fractie van een seconde. Dat kan omdat het toestel de foto’s al eerder heeft gemaakt. “Het moment dat je op de sluiterknop drukt maak je geen foto – die foto is al gemaakt. Sterker nog, er zijn tal van foto’s gemaakt! Als je op de knop drukt wordt enkel de tijd opgeslagen waarop je die foto gemaakt hebt, wat gecombineerd wordt met de beelden die we geschoten hebben, zodat je direct je foto in beeld krijgt,” aldus Levoy.

Ook het daadwerkelijke fotograferen gaat net iets anders dan bij andere smartphones, aldus Levoy. Het toestel maakt een groot aantal foto’s tegelijk die allemaal net een beetje onderbelicht worden. Vervolgens zal de Pixel ze, met wiskunde truucjes, weer mooi maken. Met één onderbelichte foto heeft de camera een kleurechte, maar ruizige indruk van het beeld. Het toestel schiet echter razendsnel negen foto’s die gecombineerd worden. Daardoor verdwijnt de ruis, maar blijft de kleurechtheid.

De Google Pixel beschikt in tegenstelling tot veel andere vlaggenschepen niet over optische beeldstabilisatie. OIS, zoals het ook wordt genoemd, is hardware die ervoor zorgt dat trillende beelden toch nog scherp in beeld komen. Volgens Levoy is OIS echter niet nodig, omdat de HDR+-modus ervoor zorgt dat foto’s zo snel gemaakt kunnen worden dat ze altijd scherp zijn. Hij verwacht dat niet hardware, maar vooral software voor betere foto’s zal zorgen in de toekomst.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu