De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Wat we nu al weten over de Google Pixel en Pixel XL

Thomas Haenen
4 oktober 2016, 15:30
4 min leestijd
Wat we nu al weten over de Google Pixel en Pixel XL

Vandaag worden de Google Pixel en Pixel XL officieel onthuld. Maar wat weten we nu al over de volgende vlaggenschepen van Google? Wij hebben alle informatie over deze Nexus-opvolgers voor je verzameld.

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel specificaties

Dát Google vandaag met een aantal nieuwe smartphones komt, is inmiddels wel zeker. Foto’s, specificaties en andere geruchten zijn inmiddels al uitgebreid uitgelekt en ook Google zelf heeft bevestigd dat het vanavond iets gaat presenteren. Hoewel we dus nog even moeten wachten voor de toestellen definitief getoond gaan worden, zijn er voor ons nog maar weinig geheimen. In dit overzicht praten we je bij met alles wat we tot nu toe weten, van Google Pixel specificaties tot geruchten tot het laatste nieuws.

https://www.youtube.com/watch?v=aNnCtmyujLA

1. Het is géén Nexus

Misschien wel de grootste verandering: de naam. Al sinds 2010 brengt Google jaarlijks een Nexus-toestel uit, een telefoon of tablet die toont wat er allemaal mogelijk is met Android. Dit jaar zou Google van die naam af willen stappen: Nexus wordt geschrapt, met Pixel in de plaats.

Over de precieze reden achter de naamsverandering tasten we nog in het duister. Er wordt gespeculeerd dat Google hoge verwachtingen heeft van de nieuwe smartphones en dat het met de nieuwe naam een groter publiek hoopt aan te boren. Het bedrijf bracht in het verleden al laptops en tablets uit met de Pixel-naam en mogelijk wil het inzetten op het hogere cachet van die merknaam. Ook de Pixel C, de tablet die vorig jaar werd uitgebracht, was nadrukkelijk meer een ‘premium’ product dan de Nexus-smartphones die dat jaar verschenen.

2. Geproduceerd door HTC (maar dat hoeft niemand te weten)

Mogelijk ook een factor die meespeelde in de naamswijziging: Google wil laten zien dat ze nu alle touwtjes zelf in handen hebben. De Nexus-producten waren een echte samenwerking: Google regelde de software, fabrikanten als LG, Huawei en Motorola waren verantwoordelijk voor de hardware. Volgens bronnen houdt Google zich met de Pixel-smartphones echter ook bezig met het design en de hardware.

Of die claim echt klopt betwijfelen we. Verschillende bronnen hebben duidelijk gemaakt dat niet Google, maar HTC de productie van de Pixels voor zijn rekening neemt. Hoewel het HTC-logo waarschijnlijk niet prominent zal prijken op de toestellen, is de Taiwanese fabrikant toch echt de eindverantwoordelijke op dit gebied.

nexus sailfish renders

3. Twee modellen: Pixel en Pixel XL

Net als vorig jaar krijgen we twee modellen met verschillende schermformaten. Toen waren het de 5,2 inch Nexus 5X van LG en de 5,7 inch Nexus 6P, dit jaar de Google Pixel en de Pixel XL. De Pixel wordt waarschijnlijk uitgerust met een 5,2 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, terwijl de Pixel XL een 5,5 inch-scherm van 2560 bij 1440 pixels biedt.

4. …met vrijwel dezelfde hardware

Waar de verschillende Nexus-modellen vorig jaar nog forse verschillen hadden in de hardware, zijn de twee Pixels nagenoeg identiek. Op het schermformaat en de resolutie na hebben ze dezelfde hardware. Hieronder kun je de Google Pixel specificaties een handig overzicht vinden.

  • Snapdragon 821-chip van Qualcomm, 4GB werkgeheugen
  • 12 megapixel-camera achterop, 8 megapixel-camera voorop
  • Keuze uit 32, of 128GB opslagruimte, niet uitbreidbaar met geheugenkaart
  • Voorzien van vingerafdrukscanner achterop

Daarmee behoren de twee Pixels tot de krachtigste smartphones van het moment. De Pixel XL heeft een klein streepje voor met zijn hogere resolutie, waardoor hij ook geschikt is voor Daydream. Op alle andere gebieden zullen de twee sterk vergelijkbare prestaties neerzetten.

5. Android 7.1 Nougat, maar met een vleugje Pixel Launcher

Bij een nieuwe smartphone van Google hoort ook een nieuwe versie van Android. Dat was, althans, de traditie bij elke introductie van een Nexus. Deze toestellen werden steeds gelanceerd met de laatste Android-updates. Maar: Google introduceerde eind augustus al de definitieve versie van Android 7.0 Nougat. Niet een Nexus, maar de LG V20 was de eerste smartphone die van de software werd voorzien.

Google Pixel launcher

Gelukkig heeft Google iets achter de hand gehouden: Android 7.1. Wat voor nieuwe functies deze update met zich meebrengt is nog onduidelijk; mogelijk zijn het slechts enkele kleine verbeteringen en aanpassingen op de achtergrond. De Pixel en Pixel XL zijn echter de eerste toestellen die van deze software voorzien worden.

Nexus-toestellen liepen altijd op stock Android, een onaangepaste versie van het besturingssysteem die precies was zoals Google het bedoeld had. Nu zou het bedrijf echter een Pixel Launcher willen introduceren. Die zou onder andere over ronde icoontjes beschikken en andere aanpassingen aan Android maken. Wat de precieze beweegredenen zijn om van stock Android af te wijken is voor ons nog niet helemaal duidelijk.

Google Pixel aankondiging

Mogelijk houdt Google nog enkele verrassingen achter de hand, want vooralsnog is er weinig waarmee de Pixel en Pixel XL zich onderscheiden van andere vlaggenschepen. Met alternatieven als de Samsung Galaxy S7, OnePlus 3 en stiekem ook de iPhone 7 heeft Google in ieder geval een zware kluif aan de concurrentie. Op korte termijn weten we meer: om 18:00 vanavond worden de twee smartphones officieel onthuld.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu