De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Zoveel kost de Google Pixel XL om te maken

Thomas Haenen
26 oktober 2016, 12:12
2 min leestijd
Zoveel kost de Google Pixel XL om te maken

De Google Pixel XL is één van de duurste Android-smartphones van het moment. Het toestel blijkt dan ook vol te zitten met prijzige hardware.

Lees verder na de advertentie.

Google Pixel XL kostprijs

Het kost ruim 285 dollar om de Google Pixel XL te produceren, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IHS Markit. Daarvan gaat zo’n 278 dollar in de onderdelen zitten en slechts 8 dollar in de productiekosten. Het 5,5 inch-scherm is het duurste onderdeel en kost 58 dollar. Aan de Snapdragon 821-chip geeft het bedrijf ook nog eens 50 dollar per toestel uit.

Daarmee is de Pixel XL een van de meest prijzige smartphones om te produceren. De Samsung Galaxy S7 heeft productiekosten van 255 dollar, terwijl de iPhone 7 voor ‘maar’ 224 dollar in elkaar wordt gezet. De Google Pixel, die beschikt over een kleiner scherm maar verder vrijwel identieke hardware, zou zo’n 250 dollar kosten om te produceren.

Google Pixel XL onderdelen

Natuurlijk worden er ook nog andere kosten gemaakt bij de verkoop van de Google Pixel. Zo gaat er veel geld zitten in de ontwikkeling van de nieuwe smartphone en zijn er ook nog allerlei invoer-, distributie- en marketingkosten. Daarnaast gaat niet alle winst direct naar Google: de BTW moet er nog af, en ook providers en (web)winkels pakken een deel van het geld.

Toch zal Google nog altijd een aardige winst maken op de Pixel XL. Het toestel wordt in Duitsland verkocht voor 899 euro. Voor een variant met 128GB opslagruimte betaal je zelfs meer dan duizend euro. Dit terwijl Google volgens deze teardown hooguit een paar tientjes kwijt is aan de opslagruimte en het werkgeheugen. Daarmee behoort de Pixel XL tot de duurste smartphones van het moment. De vergelijkbare Galaxy S7 Edge is voor iets meer dan 600 euro al los verkrijgbaar.

Google Pixel in Nederland

De Google Pixel en Pixel XL zijn sinds vorige week verkrijgbaar in verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Google heeft nog altijd niet bekendgemaakt of de smartphones ook in Nederland verschijnen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: IHS Markit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel
Google Pixel

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's