Het winkeltasicoon van Google Play is een van de eerste dingen die je ziet na het starten van een Android-apparaat. De winkel is de voornaamste plek om apps en andere media te kopen, downloaden en updaten, maar is de afgelopen zeven jaar flink veranderd. Een overzicht.
Lees verder na de advertentie.
In den beginne…
In 2008 heette de appwinkel van Android nog Android Market. Hoewel er toen nog maar tientallen apps te downloaden waren, was de basis voor de huidige versie van de winkel al gelegd. Zo was het al direct mogelijk om apps een rating en review te geven waardoor gebruikers met een oogopslag konden zien welke apps de moeite waard waren. Verder was de winkel nog behoorlijk minimaal, met een uiterlijk dat vooral functie boven design uitstraalde. Pas in 2009 konden ontwikkelaars uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk betaalde apps in de winkel zetten. Een jaar later volgde een groot gedeelte van de rest van de wereld.
2011 was een belangrijk jaar voor de ontwikkeling van Android Market. Gebruikers kregen in dit jaar toegang tot een webinterface, waardoor apps via een browser gedownload konden worden naar een Android-apparaat. Ook werd de mogelijkheid tot in-app aankopen toegevoegd en ging Google met lijstjes werken zoals trending apps en apps die door de redactie van Google Play werden uitgelicht. Op 6 maart 2012 werd de Android Market samengevoegd met Google Music en de Google eBookstore om één hub te vormen voor alle aankopen op Android. In de nieuwe Google Play Store konden niet alleen apps en games, maar ook muziek, films, series, boeken, tijdschriften en kranten worden aangeschaft.
Mooi opgedroogd
Google Play ziet er vandaag de dag prima uit. Zeker door de material design-update van 2014 met de introductie van Android Lollipop. De winkel was echter niet altijd mooi om naar te kijken. Android Market begon zoals gezegd puur functioneel met witte tekst op een zwarte achtergrond en kleine icoontjes voor de apps. In nieuwe iteraties van de winkel werd Android Market steeds lichter en later ook groener. De winkel kreeg hiermee een eigen smoel en herkenbaarheid. Door gebruik te maken van grotere afbeeldingen zag de winkel er ook steeds aantrekkelijker uit.
Google Play heeft een veel frissere uitstraling dan voorheen
Toen de Google Play Store startte ging Google toch weer terug naar het donkere thema, maar dat duurde niet lang. De hele winkel werd licht, met een eigen kleur voor elk thema. Films werd bijvoorbeeld rood terwijl de sectie Muziek herkenbaar was door een oranje kleur. De huidige versie van de app heeft grote afbeeldingen, een frisse lichte uitstraling en in de lijstjes is vooral ruimte voor aanbevelingen die op de gebruiker zijn afgesteld.

Niet onbelangrijk is dat het icoontje van de Play Store ook opgegroeid is. Het concept van een winkelzak met een afbeelding erop is onveranderd gebleven, maar ook een winkelzak kan flink veranderen. In de tijd van Android Market stond de bekende Android-mascotte nog op een 3d-zak. Met elke iteratie van het icoontje werd de zak platter gedrukt en het pictogram veranderde met de Play Store in het bekende gekleurde driehoek die we nu kennen.
Stijgend aantal apps
Het aantal apps dat via Google Play beschikbaar is groeit bizar snel. Maart 2009 waren er nog maar 2,300 apps te downloaden via Android Market. Een jaar later waren dat er al 30,000. Die stijging is onverminderd doorgegaan. Eind 2010 werd de mijlpaal van 100,000 bereikt, terwijl de de winkel in juli 2013 over de miljoen apps ging. Inmiddels zijn er meer dan anderhalf miljoen apps te downloaden.
Google Play groeit hard richting de 2 miljoen apps
Vergeleken met een gesloten winkel als Apples App Store was Android Market open voor iedereen, dus ook voor app-makers die kwade zin hadden. Google gebruikte eigen beveiligingsmechanismen om malware uit de marktplaats te weren, maar dit systeem hield maar een gedeelte van het kwaad tegen. Inmiddels maakt Google gebruik van een combinatie van geautomatiseerde processen en menselijke reviewers. Toch glipt er zo nu en dan nog steeds malware door het systeem.
Google Play was ook lange tijd de plek waar Google`s hardware gekocht kon worden. Apparaten als de Nexus-telefoons en Nexus-tablets, de Chromecast en allerlei accessoires konden via een apart gedeelte van de Play Store aangeschaft worden. Afgelopen maart heeft Google dit onderdeel van de Play Store ondergebracht in de nieuwe Google Store.
Vindbaarheid
Google heeft in de verschillende versies van de Play Store veel gedaan om de gebruiker te helpen apps te vinden. Het begon met een simpele lijst met alle app, waar je doorheen moest spitten om de juiste te vinden. Toen er door Google met lijstjes werd gewerkt, ontstond er al wat meer orde in de chaos. In de huidige versie van de winkel lijkt het alsof je niet eens zelf hoeft te zoeken, want de apps die jij interessant moet gaan vinden staan al op de voorpagina.
Toch is overzichtelijkheid het grootste probleem waar grote app-winkels als Google Play mee te maken hebben. Nu de winkel richting de twee miljoen apps gaat kan het ook niet anders dat het bijna onmogelijk wordt om dit goed te doen. De volgende versie van Google Play staat inmiddels op de stoep met een duidelijke scheiding tussen apps en games aan de ene kant en entertainment aan de andere kant en hopelijk ook nieuwe manieren om de speld in de app-hooiberg te vinden.