Google rolt Play Protect uit: betere app-bescherming en meer

Thomas Haenen
20 juli 2017, 9:18
2 min leestijd
Google rolt Play Protect uit: betere app-bescherming en meer

Google is begonnen met de uitrol van Play Protect, een nieuw pakket aan beveiligingsdiensten. Zo hoopt het bedrijf je Android-smartphone te beschermen tegen gevaarlijke apps.

Lees verder na de advertentie.

Google Play Protect rolt uit

Je komt het Play Protect-logo tegen op verschillende plekken, waaronder in de Play Store en instellingen van je smartphone. Het pakket wordt de komende weken geleidelijk voor iedereen uitgerold, maar het kan dus nog even duren voor je het terugziet op jouw toestel.

Play Protect werd in mei aangekondigd op Google I/O, het jaarlijkse ontwikkelaarsevenement van de zoekgigant. Daarmee wilde het bedrijf aangeven dat het de beveiliging van Android-smartphones serieuzer nam dan ooit. Al snel bleek echter dat het niet om een compleet nieuw beveiligingspakket ging. In werkelijkheid is Play Protect vooral een bundeling van bestaande diensten die licht verbeterd en overzichtelijker zijn gemaakt.

Alle apps onder de scanner

Zo scant Google in werkelijkheid al langer automatisch alle apps in de Play Store geplaatst en bijgewerkt worden, om kwaadaardige code te detecteren. Ook apps op je toestel worden continu gescand op mogelijke malafide code. Die functie zat echter verstopt in de instellingen en was voor veel gebruikers nagenoeg onzichtbaar. Nu staat er in de Play Store prominent een Play Protect-logo als je een app update en installeert. Eigenlijk lijkt Google dus vooral een groter gevoel van veiligheid te willen bieden.

Nadat Play Protect is uitgerold voor jouw smartphone, kun je via de instellingen bijhouden welke apps er recent allemaal zijn gescand. Dat doe je door bij de instellingen naar ‘Google’ te gaan, vervolgens naar ‘Beveiliging’ en ‘Apps Verifiëren’. Mocht er een schadelijke app worden gedetecteerd, dan stuurt Google je een notificatie. Ook wordt de app in veel gevallen automatisch uitgeschakeld en in quarantaine gezet, zodat deze geen kwaad kan.

Onder de paraplu van Play Protect vallen daarnaast verschillende andere bestaande Android-functies. Hierbij kun je denken aan Android Apparaatbeheer om verloren smartphones te vinden, en de Safe Browsing-functie van Chrome.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Android.com
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu