De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

‘Google Play Protect biedt inadequate bescherming tegen Android-malware’

Thomas Haenen
26 oktober 2017, 16:52
2 min leestijd
‘Google Play Protect biedt inadequate bescherming tegen Android-malware’

Het nieuwe beveiligingsinitiatief van Google biedt slechts beperkte bescherming tegen gevaarlijke apps, zo blijkt uit onderzoek. Play Protect vangt lang niet alle malware op.

Lees verder na de advertentie.

Google Play Protect problemen ontdekt

Slechts 65,8 procent van alle nieuwe malware wordt ontdekt en geblokkeerd door Play Protect, zo blijkt uit een test van antiviruslab AV-Test. Zelfs als enkel wordt gekeken naar malware die al vier weken bekend is, weet de software hooguit 80 procent van alle gevaarlijke apps te stoppen. Dat terwijl de meeste beveiligingssuites binnen vier weken genoeg tijd hebben om adequate bescherming te bieden.

Daarmee behoort Google Play Protect volgens de onderzoekers tot de slechtst-scorende beveiligingssuites voor Android. AV-Test geeft de software een 0 voor effectiviteit. Alternatieven als McAfee, Symantec, Kaspersky en Trend Micro behalen allemaal de maximale score. Uit het onderzoek blijkt dat zij 99 procent van alle Android-malware tijdig weten te detecteren.

play protect-logo

Niet direct risico

Android-gebruikers hoeven zich niet direct zorgen te maken dat ze vatbaar zijn voor tal van virussen. Malware duikt doorgaans enkel op in kleine, twijfelachtige applicaties. Gebruik je vooral apps van grote ontwikkelaars zoals WhatsApp, Twitter en anderen, dan is de kans zeer minimaal dat je gevaar loopt, zeker als je geen apps uit onbekende bronnen toestaat.

→ Lees ook: met deze 4 tips bescherm je je Android tegen virussen

Desalniettemin is het een opvallend lage score voor Google. Het bedrijf lanceerde Play Protect eerder dit jaar nog met veel bombarie, met de belofte dat Android-gebruikers veiliger dan ooit zouden zijn. Met het initiatief zegt Google alle apps die in de Play Store staan continu op kwaadwillende code controleren. Als een app gevaarlijk blijkt, wordt deze direct verwijderd en waar mogelijk ook uitgeschakeld op de smartphones van gebruikers. Zolang ruim een derde van alle malware nog door Googles filters weet te slippen, is de beveiliging echter lange van volledig.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: AV-Test
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu