Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Zo focust Android O nog meer op de beveiliging van je toestel

Gijs Ettes
18 mei 2017, 10:45
2 min leestijd
Zo focust Android O nog meer op de beveiliging van je toestel

Beveiliging is – net als fragmentatie – al jaren een probleem van Android. In de nieuwe versie van het besturingssysteem is dan ook meer aandacht hiervoor, met de komst van Google Play Protect.

Lees verder na de advertentie.

Google Play Protect roept malafide apps een halt toe

Op het eerste gezicht lijkt Android O weinig zichtbare vernieuwingen met zich mee te brengen, maar dat betekent niet dat Google heeft stilgezeten. Veel verbeteringen waar je als gebruiker straks daadwerkelijk iets aan hebt, zitten namelijk onder de motorkap. Zo is de nieuwe Android-versie kritischer op apps die in de achtergrond draaien en stroom verbruiken. Bovendien verkort Android O de opstarttijd van je toestel en wordt er slimmer omgegaan met (het filteren van) notificaties.

Misschien wel belangrijker is het feit dat Android O veel meer nadruk legt op veiligheid. De afgelopen jaren is het platform meermaals negatief in het nieuws gekomen vanwege problemen met malware, meestal veroorzaakt door malafide apps die binnen of buiten Google Play om werden geïnstalleerd. Dankzij Google Play Protect krijgen apps met twijfelachtige inhoud minder kans om daadwerkelijk schade aan jouw toestel aan te richten.

Google Play Protect is een verzameling services die erop gericht is Android-apparaten met toegang tot Google Play beter te beschermen. De functie maakt gebruik van machine learning om apps te scannen op beveiligingsproblemen. Is er iets niet in de haak, dan zal Protect voorkomen dat de app wordt geïnstalleerd of hem verwijderen.

Google Play Protect wordt doorlopend geüpdatet om je toestel te beschermen tegen nieuwe malware en virussen. Dat gebeurt op de achtergrond, al is de ingebouwde scanner ook zichtbaar in de Play Store-app. Zo zie je als gebruiker precies of de apps die op je toestel staan, veilig te gebruiken zijn.

Google integreert daarnaast Android Apparaatbeheer – de functie om een verloren of gestolen toestel terug te vinden – in Play Protect. Dit werkt zoals je gewend bent: je kunt je toestel volgen, op afstand laten rinkelen of wissen. Dat kan ook met smartwatches die op Android Wear draaien.

Google Play handmatig installeren

Heb je de app per ongeluk van je toestel verwijderd of werkt hij niet meer? Download de Google Play Store en lees hoe je de app handmatig installeert.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu