De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Google gaat alle Play Store-apps keuren: langer wachten op updates

Thomas Haenen
20 augustus 2019, 16:56
2 min leestijd
Google gaat alle Play Store-apps keuren: langer wachten op updates

Belooft een ontwikkelaar een nieuwe app of grote update, dan moet je straks mogelijk iets langer wachten voor je deze in de Play Store vindt. Google voert namelijk strengere controles in.

Lees verder na de advertentie.

Play Store controle aangescherpt

Berichten over gevaarlijke apps in de Play Store duiken al jaren met enige regelmaat op. Hoewel Google verschillende stappen zet om de app-winkel beter te beschermen, lijkt het tot nu toe weinig uit te halen. Nu lijkt het bedrijf de aanval op te voeren, met strengere controles op vrijwel alle apps in de Play Store. Dat blijkt uit berichten van Google-medewerkers op Reddit.

Wilde je in het verleden als ontwikkelaar een app toevoegen in de Play Store, dan was het controleproces relatief simpel. Zolang er geen bekende malware werd aangetroffen in de broncode van de app, werd de app al gauw goedgekeurd. Ook werd gecontroleerd op twijfelachtige termen of beschermde merken in de beschrijving. De apps werden voor zover bekend niet of nauwelijks handmatig gecontroleerd door Google-medewerkers.

play store material

Op updates zat nog minder controle: in veel gevallen werden aanpassingen door de ontwikkelaars vrijwel direct beschikbaar gemaakt voor gebruikers. Daardoor konden kwaadwillenden soms een ogenschijnlijk onschuldige app van gevaarlijke elementen voorzien, en die update snel verspreiden onder bestaande gebruikers voordat Google er erg in had.

Latere updates door langere keuring

Daar komt nu dus verandering in. Alle apps én updates worden sinds kort aan een keuring onderworpen zodra ontwikkelaars ze uploaden naar de Play Store. Op Reddit wordt er veelvuldig over geklaagd door ontwikkelaars, omdat Google ze niet vooraf heeft ingelicht. Waar updates soms na vijf minuten al beschikbaar waren voor gebruikers, lijkt een keuring nu soms meerdere dagen te duren. Dat is vergelijkbaar met de App Store van Apple, waar het proces ook langer duurt omdat er meer handmatige controles zijn.

Het gewijzigde beleid heeft mogelijk ook gevolgen voor gebruikers. Als een ontwikkelaar bijvoorbeeld een nieuwe app aankondigt, kan het voortaan enkele dagen duren voordat deze door de keuring heen komt. Ook een update met nieuwe features laat straks langer op zich wachten.

Populaire apps als eerste aan de beurt

Uit de berichten van de Google-medewerkers blijkt dat het nieuwe proces voor vrijwel alle apps geldt. Wel kan een app of update een hogere prioriteit toegewezen krijgen, afhankelijk van de populariteit. Een Instagram-update staat bijvoorbeeld bovenaan de inspectielijst, terwijl een app van de lokale voetbalclub iets langer moet wachten.

Overigens is nog onbekend hoe het goedkeuringsproces precies is aangepast. Onduidelijk is waar Google precies op controleert, en of het nieuwe proces inderdaad voor een afname van gevaarlijke apps in de Play Store gaat zorgen. Wellicht dat het bedrijf hierover later meer opheldering geeft.

Wil je meer weten? Zo kun je malware op je Android-smartphone voorkomen, herkennen en verwijderen.  Of ontdek hoe je gevaarlijke Android-apps in de Play Store herkent.

Het laatste nieuws over Google

Bron: Reddit
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's