‘Google Play Store krijgt incognitomodus en betere beveiliging’
Michel van 't Klaphek

Google gaat de Play Store binnenkort op twee manieren verbeteren. Er komt namelijk een incognitomodus aan en de app-winkel gaat je beter waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke applicaties.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

‘Google Play Store-incognitomodus in ontwikkeling’

Google ontwikkelt een incognitomodus voor de Play Store, zo ontdekte XDA Developers. Dit betekent dat je anoniem nieuwe apps kunt zoeken en installeren. De zoekgeschiedenis wordt hierbij niet bewaard. Je krijgt dan ook geen aanbevelingen voor andere, mogelijk interessante apps op basis van de applicatie die je hebt geïnstalleerd.

De ontdekking werd gedaan in de broncode van een vroege versie van Googles winkel. Het is nog onduidelijk hoe de Play Store-incognitomodus precies gaat werken. Wel weten we dat je de functie handmatig aan- en uit kunt zetten. Het duurt volgens XDA Developers niet lang totdat Google de toevoeging officieel maakt. Het zou enkel een kwestie van updaten zijn.

Google Play Store

De website heeft nog een ontdekking gedaan in de broncode van de app-winkel. De Play Store gaat je binnenkort namelijk waarschuwen voor apps die kunnen ‘sideloaden’. Dit moet je bijvoorbeeld doen om programma’s te installeren die niet in de Play Store staan, zoals Fortnite. Je moet de populaire shooter via een apk-bestand installeren, die je via de browser downloadt.

Hierbij geef je Chrome, of een andere webbrowser, toestemming om andere apps binnen te halen. Uit de broncode van de Play Store blijkt dat Google je hier voortaan voor gaat waarschuwen. Het zoekbedrijf wijst je op de mogelijke gevaren wanneer een app kan sideloaden. Net als bij de incognitomodus is het nog niet bekend wanneer deze functie daadwerkelijk uitrolt.

Ook interessant: Play Store krijgt donkere modus: zo ziet de vernieuwde app-winkel eruit

Google gaat incognito

De Play Store is lang niet de enige Google-app die over een incognitomodus beschikt. Je kunt ook websites bezoeken in Chrome zonder sporen achter te laten, of anoniem navigeren met Google Maps. Bovendien kun je automatisch Google web- en app-activiteiten verwijderen, zodat het bedrijf minder persoonlijke gegevens opslaat.

Lees meer nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.