Google neemt de veiligheid van Android-gebruikers serieus en verwijderde in 2017 daarom maar liefst 39 miljoen mogelijk schadelijke apps. Een prestatie die vooral te danken is aan Google Play Protect.
Lees verder na de advertentie.
Google Play Store veiligheid 2017
Dit is een beveiligingspakket wat tegenwoordig standaard op iedere Android-telefoon met versie 8.0 (Oreo) is geïnstalleerd. Aangezien de app in feite niet nieuw is, maar een bundeling van al eerder bestaande diensten, zijn Android-telefoons met oudere softwareversies hier ook vaak mee uitgerust.
Een belangrijk onderdeel van Play Protect is het dagelijks scannen van alle apps in de Play Store. Een flinke klus, aangezien dit er inmiddels meer dan 50 miljard zijn. Het harde werken wordt echter beloond. Google verwijderde vorig jaar namelijk maar liefst 39 miljoen mogelijk schadelijke apps.

Een ruime 60 procent hiervan werd door slimme techniek automatisch door de Google-computers herkend, en verwijderd. Dat valt te lezen in het complete 2017 Android-veiligheidsrapport, dat vandaag werd gepubliceerd. Ook bleek dat 35 procent van alle mogelijke schadelijke apps werd geïnstalleerd wanneer een telefoon geen internetverbinding had.
Zodoende is Play Protect aangepast, zodat de dienst ook actief is wanneer je niet verbonden bent met het internet. Een handige toevoeging, aangezien veel virussen als eerst de internetverbinding van je telefoon uitschakelen. Sinds de introductie van deze functie werden nog zo’n 10 miljoen potentieel kwaadwillende apps uit de app-winkel verwijderd.
Meer toestellen ontvingen beveiligingsupdates
Tevens herkent het beveiligingspakket apps die buiten de officiële Play Store om gedownload worden steeds beter. De verstandigste optie blijft echter om binnen het ecosysteem van Google te blijven, en geen apps van buitenaf te installeren.
Lees ook: Gids: zo download je het veiligst apps buiten de Play Store om
Een ander probleem waar Android (terecht) kritiek op krijgt, is het uitblijven van beveiligingsupdates. Gelukkig is afgelopen jaar verbetering geboekt. 30 procent meer smartphones ontvingen na aankoop zodoende beveiligingsupdates. Google brengt iedere maand een dergelijke update uit, waarna het aan fabrikanten zelf is om hun eigen smartphones bij te werken. Lang niet iedere fabrikant slaagt hierin.
Tot slot maakt de zoekmachinegigant bekend ruim één miljoen euro aan ontwikkelaars te hebben uitgekeerd, voor het opsporen van ‘lekken’ in software van het bedrijf. Via deze ‘achterdeurtjes’ kunnen hackers bijvoorbeeld toegang tot jouw apparaat verkrijgen, met alle gevolgen van dien. Google beloont speurneuzen daarom om deze ellende te voorkomen.
Lees het laatste nieuws over Google
- Deze 3 betaalbare smartphones hebben tóch goede camera’s (25-1)
- Op reis: zo gebruik je de Chromecast in een hotel (25-1)
- Met deze 7 tips haal je meer batterij uit je Wear OS-smartwatch (24-1)
- KPN lanceert TV+ Box: Chromecast en televisie in één mediaspeler (24-1)
- Google Pixel Watch review: goede eerste smartwatch is veel te duur (19-1)