De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google+ wordt sneller geschrapt na tweede datalek

Thomas Haenen
11 december 2018, 9:26
2 min leestijd
Google+ wordt sneller geschrapt na tweede datalek

Google trekt de stekker iets eerder dan gepland uit zijn sociale netwerk, nadat er opnieuw een datalek werd ontdekt. Google+ verdwijnt nu al vanaf april 2019.

Lees verder na de advertentie.

Google+ datalek zorgt voor snellere stop

Oorspronkelijk zou Google+ in augustus 2019 geschrapt worden, maar in een blogpost laat Google weten dat het die datum iets naar voren schuift. Die beslissing werd gemaakt nadat bleek dat de gegevens van 52,5 miljoen gebruikers voor anderen inzichtelijk waren door een bug.

google+ datalek

In november bracht Google een kleine update uit voor Google+, om de techniek achter het sociale netwerk voor te bereiden op het einde. Daarbij werden er echter ook enkele aanpassingen gemaakt aan de API, waarmee ontwikkelaars meer gebruikersdata dan gepast konden opvragen.

Ontwikkelaars die hun eigen third-party applicatie hadden gebouwd, kregen tijdelijk inzicht in onder andere naam, mailadres, adres, beroep en de leeftijd van gebruikers. Ook informatie die door de gebruiker zelf afgeschermd werd, was voor ontwikkelaars inzichtelijk.

‘Geen gebruikersdata misbruikt’

Volgens Google was de gebruikersdata van ruim 52 miljoen mensen voor zes dagen in november inzichtelijk. Het bedrijf zegt echter geen enkele aanwijzing te hebben dat iemand het datalek misbruikt heeft. Ontwikkelaars die mogelijk toegang hadden tot het lek, hebben het volgens Google niet gemerkt of het op geen enkele wijze misbruikt. Als dat klopt, ligt de gebruikersdata dus niet op straat.

Desalniettemin zet het zoekbedrijf stappen om zijn gebruikers beter te beschermen. Dat wordt onder andere gedaan door Google+ eerder dan gepland te schrappen. Ondersteuning voor de API stopt al binnen twee maanden, zodat ontwikkelaars in feite vanaf maart geen toegang meer hebben tot enige gebruikersdata. De rest van het sociale netwerk verdwijnt nu vanaf april, in plaats van het eerder geplande augustus. Je hebt dus nog ruim vier maanden om je oude berichten op Google+ te archiveren.

→ Lees meer over het eerste datalek: Google trekt stekker uit sociale netwerk

Volg het laatste Google-nieuws

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu