Google maakt foto’s Google+ beter met machine learning

Rick van der Veer
13 januari 2017, 14:09
1 min leestijd
Google maakt foto’s Google+ beter met machine learning

Google heeft een nieuw algoritme toegevoegd aan foto’s op Google+. Daarmee worden foto’s van lage resolutie automatisch een stuk scherper gemaakt.

Lees verder na de advertentie.

Google Plus RAISR

Google heeft zijn Google RAISR-algoritme voor het verbeteren van fotokwaliteit toegevoegd aan Google+. Dit algoritme, waarvan de naam voortkomt uit Rapid and Accurate Image Super-Resolution, maakt gebruik van machine learning om foto’s van lage kwaliteit een stuk scherper te maken.

Google gebruikt RAISR op Google+ vooral om bandbreedte te besparen. Wanneer een gebruiker een foto opvraagt verkleint RAISR de afbeelding naar een kwart van zijn originele grootte. Vervolgens wordt het algoritme toegepast om de foto vrijwel net zo scherp te maken als het origineel. Google past RAISR nu op een miljard afbeeldingen per week toe, wat de totale bandbreedte met een derde verminderd heeft.

Google Plus RAISR

Momenteel wordt RAISR alleen getest op een beperkte groep Android-toestellen. Welke toestellen dit zijn is niet duidelijk. De komende tijd rolt Google de techniek breder uit naar meer Android-apparaten. Het is onduidelijk of ook de iOS-app straks met RAISR gaat werken, al ligt het voor de hand dat Google ook hier bandbreedte wil besparen.

RAISR in Google Foto’s

Google RAISR heeft meer potentie om bandbreedte te besparen. Google Foto’s is een voor de hand liggende kandidaat die veel baat zou hebben bij het gebruik van RAISR. Gebruikers zouden niet alleen kleinere fotobestanden in de cloud opslaan met het algoritme, het laden van foto’s om ze te bekijken op een langzame verbinding wordt er ook een stuk sneller van. Google heeft officieel nog niets losgelaten over het gebruik van RAISR in andere diensten, maar dat ook andere Google-diensten het algoritme gaan gebruiken lijkt waarschijnlijk.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu