Google+ verdwijnt: Google hield datalek maandenlang verborgen

Michel van 't Klaphek
8 oktober 2018, 20:14
2 min leestijd
Google+ verdwijnt: Google hield datalek maandenlang verborgen

Drie jaar lang had Google+ last van een veiligheidslek waardoor privé-informatie van 500.000 gebruikers in te zien was. Google heeft het schandaal maandenlang verborgen gehouden en trekt nu zelf de stekker uit het sociale netwerk.

Lees verder na de advertentie.

Google+-schandaal: Google hield veiligheidslek maanden verborgen

Google heeft de twijfelachtige eer om er met het volgende privacyschandaal vandoor te gaan. Tussen 2015 en 2018 hadden externe ontwikkelaars namelijk toegang tot de privégegevens van Google+-gebruikers. Het gaat onder meer om namen, e-mailadressen, beroepsinformatie, gender, relatiestatussen en leeftijden.

Het maakt hierbij niet uit of de gebruikers ervoor kozen om deze informatie privé, of openbaar op hun profiel te zetten. Google geeft aan dat er zo’n 500.000 profielen door het veiligheidslek getroffen zijn. Verder zijn er geen aanwijzingen gevonden dat er daadwerkelijk misbruik is gemaakt van de gegevens. The Wall Street Journal bracht het nieuws als eerste en Google heeft snel gereageerd door het sociale medium binnenkort offline te halen.

google plus-functies

Google ontdekte het veiligheidslek in maart van dit jaar, maar maakte destijds geen melding bij de autoriteiten uit angst voor ‘overheidsmaatregelen’ en imagoschade. Alhoewel het bedrijf hier verder niet op ingaat, zegt een bron dat de zoekgigant bang was om in hetzelfde parket als Facebook terecht te komen.

Google+ verdwijnt

Dit sociale platform kwam dit jaar flink onder vuur te liggen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. Uiteindelijk moest Mark Zuckerberg, de ceo van het bedrijf, zelfs voor het Amerikaanse Congres verschijnen.

Het bedrijf kondigt via een blogpost aan de trekker uit het sociale platform te trekken. Men haalt tegenvallende cijfers als oorzaak aan, maar waarschijnlijk speelt het privacyschandaal een grote rol. In de komende tien maanden worden stukje bij beetje steeds meer onderdelen offline gehaald. In augustus 2019 moet het platform compleet verdwenen zijn. Hierna is het sociale medium nog wel voor bedrijven te gebruiken.

Lees meer over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu