Tip: zo luister je podcasts via de Google-zoekresultaten
Thomas Haenen

Google maakt het sinds kort makkelijker om podcasts te luisteren op je smartphone. Het bedrijf heeft veel functionaliteiten van andere podcast-apps overgenomen. Niet in een eigen app, maar direct via de zoekresultaten van Google.

Google podcast-app gelanceerd via zoekresultaten

Deze week is Google stilletjes begonnen met de uitrol van een eigen podcast-app. Het gaat echter niet om een losstaande applicatie, maar een nieuw onderdeel van de zoekresultaten. Zoek je op de naam van een podcast op je smartphone, dan kun je direct vanuit de zoekresultaten de laatste afleveringen luisteren.

Druk je op het knopje ‘Meer afleveringen’, en vervolgens op het antenne-icoontje linksboven in beeld, dan krijg je een heuse podcast-hub te zien. Daar vind je onder andere een overzicht van de laatst beluisterde afleveringen van je favoriete podcasts. Google onthoudt je voortgang: je kunt een podcast dus halverwege pauzeren en later hervatten.

Ook vind je in de podcast-app suggesties voor andere populaire shows. Die lijken deels op je persoonlijke voorkeuren gebaseerd te zijn. Luister je bijvoorbeeld vooral podcasts over technologie, dan worden gerelateerde podcasts getoond. Tik erop, en je kunt je er direct op abonneren. Net als bij ‘gewone’ podcast-apps duiken nieuwe afleveringen vervolgens automatisch op in de podcast-hub.

Lees ook: de 4 beste podcast-apps voor Android

Geen app, wel app-functies

Het gerucht dat Google aan een eigen podcast-app werkt, gaat al jaren rond. Zo vroeg het zoekbedrijf podcastmakers enkele jaren geleden al om hun rss-feeds aan te melden, zodat Google deze kon indexeren. Destijds werd hardop gespeculeerd dat podcast-ondersteuning onderdeel zou worden van Google Play Music of de Play Store, of dat het bedrijf aan een losstaande app werkte.

De zoekgigant heeft nu dus voor een opvallende hybride gekozen. De podcast-hub heeft vrijwel alle functionaliteit van een traditionele app, maar kan niet via de Play Store gedownload worden. Het is niet helemaal duidelijk of Google op een later moment wel gaat bieden. Wel heb je de optie om een directe link naar de hub als snelkoppeling toe te voegen op je homescreen.

Het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.