De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Privacygroepen dienen klacht in tegen Googles nieuwe privacyvoorwaarden

Lars Paymans
20 december 2016, 9:20
1 min leestijd
Privacygroepen dienen klacht in tegen Googles nieuwe privacyvoorwaarden

Verschillende privacygroepen hebben een klacht ingediend tegen Google. De privacyvoorwaarden die dit jaar gewijzigd zijn, zouden teveel inbreuk doen op de privacy van gebruikers. Een klacht moet voor opheldering zorgen.

Lees verder na de advertentie.

Google privacy klacht ingediend

Consumer Watchdog en Privacy Rights Clearinghouse hebben een officiële klacht ingediend bij de FTC, de Amerikaanse waakhond die voor consumentenrechten opkomt. De nieuwe voorwaarden die Google in juni 2016 doorvoerde zouden misleidend zijn en mochten op de eerste plaats niet eens worden doorgevoerd.

In juni besloot Google de gegevens van gebruikers te combineren met data uit verschillende Google-diensten. Op die manier worden bijvoorbeeld verzamelde gegevens van zoekmachines, Google Maps en Gmail gecombineerd, samen met het advertentienetwerk DoubleClick.

android 2016

DoubleClick werd in 2007 door Google overgenomen en is vooral berucht door de zogenaamd trackingcookies. Deze houden gebruikers in de gaten om te zien welke sites ze bezoeken. Volgens de privacygroepen zijn veel gebruikers niet op de hoogte dat dit gebeurt. Alleen bestaande gebruikers moeten namelijk akkoord gaan met deze nieuwe voorwaarden, alle nieuwe leden gaan automatisch akkoord.

‘Google misleidt gebruikers’

De privacygroepen zijn boos omdat Google de nieuwe voorwaarden geïntroduceerd zou hebben om gebruikers meer controle te geven over hun privacy-instellingen, terwijl ze in feite juist inleveren op dit gebied. Bovendien zou Google tijdens de overname van DoubleClick beloofd hebben de gegevens nooit te combineren, maar gebeurt dit nu toch. De Amerikaanse FTC zegt de zaak te gaan onderzoeken. Wil je niet op die uitspraak wachten, dan kun je ook zelf je gegevens wijzigen op de website van Google.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu