Google en privacy blijft een lastige combinatie, maar het bedrijf doet steeds meer moeite om je online privacy te verbeteren. Vier nieuwe features helpen je hier verder bij, onder andere door automatisch oude gegevens te verwijderen.
Lees verder na de advertentie.
Google verbetert je privacy
De vernieuwingen zijn per direct of binnen enkele weken beschikbaar in Nederland, schrijft Google-woordvoerder Rachid Finge in een blogpost. Een aantal features komen ook beschikbaar voor iOS-gebruikers. We zetten de vier veranderingen op een rij.
1. Automatisch je YouTube-geschiedenis verwijderen
Google verzamelt veel gegevens van je, bijvoorbeeld je zoekopdrachten, locatiegeschiedenis en welke websites je bezoekt. Die informatie wordt in principe heel lang bewaard. In mei liet Google weten dat je voortaan kan aangeven dat bepaalde informatie na drie of achttien maanden automatisch wordt verwijderd. Je YouTube-geschiedenis zat daar niet bij, maar daar komt nu verandering in.
Je kunt nu instellen dat Google jouw zoek- en kijkgeschiedenis op YouTube elke drie of achttien maanden verwijdert. Let wel: het bedrijf gebruikt je zoek- en kijkgeschiedenis onder meer om te voorkomen dat je bekeken video’s later aangeraden krijgt. Als je de data verwijdert, worden je aanbevelingen minder relevant.
2. Incognitomodus in Google Maps
De Google Maps-app krijgt in oktober een incognitomodus. Als je die inschakelt, slaat Google geen gegevens op totdat je de modus weer uitzet. Je zoekopdrachten, navigatie en locatiegeschiedenis worden tijdelijk uitgeschakeld. Je ziet ook geen persoonlijke aanbevelingen voor bijvoorbeeld eetgelegenheden, musea en het openbaar vervoer
De incognitomodus is te activeren door in de Maps-app op je profielfoto te klikken. Vervolgens druk je op ‘Zet incognitomodus aan’ en zet je ‘m later weer uit. De Google Chrome-browser heeft al jaren zo’n privĂ©modus en deze zomer kwam de incognitomodus ook naar de YouTube-app.
3. Hulp bij verwijderen spraakopnamen
Amazon, Facebook, Apple en Google kwamen dit jaar allen negatief in het nieuws als het om privacy gaat. Ze lieten werknemers luisteren naar een heel klein deel van conversaties tussen gebruikers en slimme spraakassistenten.
Dat deden de bedrijven om de software achter de assistenten te verbeteren, maar voor gebruikers was dat niet duidelijk. Google heeft de privacyvoorwaarden sindsdien verbeterd en maakt het vanaf november ook eenvoudiger om spraakopnamen te verwijderen.
Je kunt straks tegen de Google Assistent zeggen dat hij alle recente conversaties moet verwijderen van Google’s servers. Dat doe je met het commando ‘Hey Google, verwijder alles wat ik in de afgelopen week heb gezegd’. Het maakt niet uit of je dit tegen je smartphone, tablet of Google Home zegt. Wil je meer dan een week aan audio-opnamen verwijderen, dan vertelt de Assistent hoe je dat doet op je telefoon of computer.
Google gaat ook meer uitleg geven over hoe het je spraakopnamen bewaart en beveiligt. Zeg straks bijvoorbeeld ‘Hey Google, hoe beveilig je mijn data’ en de assistent vertelt je er meer over.
4. Wachtwoordadvies
Googles laatste vernieuwing is niet direct gericht op je privacy, maar op je online beveiliging. Die twee hangen sterk samen, want je hebt weinig aan goede privacy als iemand je accounts hackt.
Sterke en unieke wachtwoorden zijn essentieel. Google biedt al een tijd een gratis wachtwoordbeheerder aan, die je kunt gebruiken via de Chrome-browser. Zie het als een kluis die – als je dat wil – al jouw wachtwoorden van diensten opslaat, zodat je ze niet vergeet en niet op papier hoeft te noteren.
Handig, maar daar hield het ook op. In navolging van andere wachtwoordbeheerders laat die van Google voortaan ook zien of je zwakke wachtwoorden hebt, en hoe je betere kiest. Daarnaast zie je of je wachtwoorden voorkomen in databases met gelekte wachtwoorden. Zo ja, dan doe je er goed aan zo’n wachtwoord direct aan te passen. Tenslotte waarschuwt Google je als je één wachtwoord voor meerdere diensten gebruikt, want dat is niet veilig.
Lees het laatste nieuws over Google
- YouTube ziet er nu kleurrijker uit op de Chromecast met Google TV (1-12)
- Hoe zit het met privacy in Android Auto? (30-11)
- Oude smartphone? Binnenkort geen Chrome en Google Agenda meer (28-11)
- Let op: Google verwijdert oude Gmail-accounts vanaf 1 december (27-11)
- “Nieuwe” Google Maps-app nu ook op Android Auto (27-11)