De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Hoe Google je slechte foto’s gaat verbeteren met RAISR

Thomas Haenen
15 november 2016, 17:00
2 min leestijd
Hoe Google je slechte foto’s gaat verbeteren met RAISR

We hebben niet allemaal smartphones die haarscherpe foto’s afleveren. Google heeft daarom een nieuw algoritme ontwikkeld dat zelfs van een flinke pixelbrij nog beter beeld weet te maken.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt Google RAISR

Het internet barst van de beelden met een relatief lage resolutie waarop wellicht nog wel waardevolle informatie staat. Om ervoor te zorgen dat die foto’s toch nog nuttig zijn voor het nageslacht moet de beeldkwaliteit verhoogd worden. Het nieuwe algoritme van Google moet foto’s met een slechte beeldkwaliteit redden.

RAISR, zoals het algoritme heet, staat voor ‘Rapid and Accurate Image Super-Resolution’. Het algoritme is vergelijkbaar met upsampling, een technologie die nu veelvuldig wordt toegepast op foto’s met een slechte beeldkwaliteit. Daarbij worden grove pixels automatisch aangevuld met kleinere pixels die een vergelijkbare kleur hebben. Het beeld dat daardoor ontstaat is minder pixelachtig, maar oogt vaak vrij blurry. Bovendien kan upscaling toepassen soms lang duren.

Google RAISR

Met RAISR moet dat worden voorkomen. Het past niet alleen de verbeteringen van upscaling toe, maar heeft ook geleerd van duizenden bestaande foto’s. Daardoor worden er allerlei extra filters toegepast die de beeldkwaliteit verder moeten verbeteren.

Om RAISR te trainen heeft Google tienduizend fotosets aan het algoritme ‘gevoerd’. Daarbij werd er van hetzelfde beeld steeds één foto met goede kwaliteit, en één op lage resolutie verwerkt. Op basis daarvan heeft het algoritme nu genoeg kennis in huis om snel en foutloos betere filters toe te passen. Een complete en zeer technische uitleg van hoe RAISR werkt valt te lezen op Google’s Research-blog.

Voordelen van Google RAISR

Het algoritme biedt verschillende voordelen voor smartphonegebruikers. Allereerst kun je in de toekomst mogelijk je bestaande foto’s gemaakt met slechte camera’s verbeteren. Daarnaast kan het algoritme mogelijk worden toegepast in de meegeleverde camera-app op elke Android-smartphone. Zo kun je zelfs op smartphones met minder goede camera’s nog mooie foto’s maken. Google heeft vooralsnog niet bekend gemaakt wanneer het RAISR beschikbaar gaat maken voor het grote publiek.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's