De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Via deze 2 experimenten leer je hoe Googles AI jou begrijpt

Erwin Vogelaar
15 april 2018, 10:43
2 min leestijd
Via deze 2 experimenten leer je hoe Googles AI jou begrijpt

Google laat je via zijn nieuwe Semantic Experiences met taal spelen. Deze experimenten maken inzichtelijk hoe Googles kunstmatige intelligentie jou leert begrijpen.

Lees verder na de advertentie.

Probeer nu Googles Semantic Experiences

Taal is één van de belangrijkste onderdelen van Googles kunstmatige intelligentie. Via taal wordt er begrepen wat je zegt en krijg je feedback terug. Denk aan gesprekken met Google Assistant, of smart reply in je email-app. Maar ook hoe je toetsenbord je woorden corrigeert tijdens het typen, of hoe Google Translate de wereld vertaalt.

Googles kunstmatige intelligentie begrijpt taal voornamelijk door via machine learning de relaties tussen woorden te leren. Door hier steeds meer voortgang in te boeken wordt er ook steeds meer mogelijk op je Android-smartphone. Hoe beter Googles kunstmatige intelligentie is in taal, hoe meer functies je krijgt en hoe natuurlijker de interactie wordt. Via de nieuwe Semantic Experiences speel je met deze technologie.

Lees ook: Wat is machine learning en wat heb je eraan als Android-gebruiker?

1. Praat met boeken

Talk to Books is een fascinerend experiment. Je typt vragen of andere zinnen, waarna boeken antwoord geven. Google kijkt namelijk naar de zin die je hebt getypt en zoekt een vergelijkbare zin in zijn bibliotheek. Vervolgens presenteert Talk to Books je met antwoorden en reacties op die zin vanuit die boeken.

Het experiment werkt wel alleen met Engelse boeken, maar het resultaat is fascinerend. Typ je bijvoorbeeld ‘ What is Android?’, dan krijg je reacties terug van droge boeken over computers, maar een vraag als ‘What is love?’ brengt een hoop interessantere reacties terug. Je hoeft geen vragen te stellen, maar kunt ook willekeurige zinnen proberen.

Semantic Experiences

Dit experiment laat zien dat praten in complete zinnen ervoor zorgt dat Googles kunstmatige intelligentie je beter begrijpt. Dat is logisch, omdat de intelligentie wordt getraind via menselijke gesprekken. Probeer Talk to Books zelf uit.

2. Semantris

Semantris is een spelletje met een focus op woordassociatie. Er zijn twee versies om uit te proberen: arcade en blocks. Bij arcade gaat het om zoveel mogelijk punten halen terwijl je onder druk wordt gezet, terwijl je met blocks alle tijd krijgt. In beide spelletjes gaat het om het associëren van woorden: waar denk je aan bij het zien van een specifiek woord.

Semantic Experiences

Dit experiment laat zien hoe Googles kunstmatige intelligentie woorden met elkaar verbindt om zo een taal te begrijpen. Probeer Semantrais zelf uit.

Meer experimenten

Vond je dit leuk? Google plaatst veel meer experimenten online om je een beter idee te geven over hoe de technologie achter het scherm van je smartphone werkt. Je kunt onder andere aan de slag met virtual reality, Google Assistant en Googles kunstmatige intelligentie. Hieronder vind je een lijstje met onze artikelen over deze experimenten:

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu