Google gaat mogelijk zelf smartphones maken

Gijs Ettes
11 november 2015, 8:55
2 min leestijd
Google gaat mogelijk zelf smartphones maken

De kans is aanwezig dat Google in de toekomst zelf smartphones gaat maken. Het bedrijf brengt weliswaar al eigen toestellen uit in zijn Nexus-lijn, maar voor de productie wordt altijd de samenwerking met partners gezocht.

Lees verder na de advertentie.

Google-smartphone moet concurrentiepositie verbeteren

Pakweg een jaar na de verkoop van Motorola zou Google intern plannen overwegen voor de ontwikkeling van een eigen smartphone, zo meldt The Information. Door zelf een smartphone te maken, wil  de zoekgigant zijn concurrentiepositie ten opzichte van Apple, die verantwoordelijk is voor zowel de soft- als hardware  van de iPhone, verbeteren. De recent uitgebrachte Nexus 5X en Nexus 6P werden nog door LG en Huawei gemaakt, maar daar komt mogelijk in de toekomst verandering in. Google heeft zelf niet op de berichten gereageerd.

Door zelf een Google-smartphone te ontwikkelen en uit te brengen, zou het bedrijf meer controle krijgen over het platform en software-updates. Alleen bij Nexus-toestellen heeft Google zeggenschap  over wanneer updates verschijnen, voor andere apparaten is het bedrijf afhankelijk van fabrikanten. Dat heeft ertoe geleid dat Android ook anno 2015 nog flink gefragmenteerd is en dat er veel verschillende Android-versies in omloop zijn. Oudere versies bevatten mogelijk  beveiligingslekken die niet meer worden gedicht, waardoor gebruikers met oudere toestellen gevaar lopen.

Samenwerking met chipfabrikanten

Vooralsnog is onduidelijk wanneer er een definitieve keuze wordt gemaakt met betrekking tot de ontwikkeling van een Google-smartphone. Mogelijk slaat Google niet de weg van Apple in en gaat het alleen nauwer samenwerken met fabrikanten. De Pixel C is één van de weinige apparaten die Google zelf bouwde, maar qua verkopen  wordt van de tablet weinig verwacht.

Eerder meldde  The Information dat het bedrijf  in gesprek zou zijn met chipmakers voor de ontwikkeling van chips die zijn geoptimaliseerd voor Android en voldoen aan de wensen van het bedrijf. De achterliggende gedachte is wellicht dat als de hardware van Android-smartphones uniformer wordt, het gemakkelijker is  om ze van updates te voorzien.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu