Opinie: Waarom we sceptisch zijn over Googles spelcomputer

Erwin Vogelaar
6 juli 2018, 19:10
4 min leestijd
Opinie: Waarom we sceptisch zijn over Googles spelcomputer

Google werkt aan een eigen spelcomputer. Daar lijkt het bedrijf al langere tijd mee bezig te zijn, maar vooralsnog zonder resultaat. Dit is waarom we sceptisch zijn.

Lees verder na de advertentie.

Waarom we sceptisch zijn over Googles spelcomputer

Volgens de nieuwste geruchten werkt Google zowel aan een streamingplatform als gamehardware. Het bedrijf hoopt daarmee te concurreren met Microsofts Xbox en de Sony PlayStation. Daarnaast probeert het zoekbedrijf game-ontwikkelaars aan te trekken.  Maar hoe realistisch is dit idee?

Verleden

Google heeft geen stabiel verleden als het gaat om games. Iets meer dan een jaar geleden vertrok Noah Falstein nog bij bij het bedrijf. Falstein werd aangenomen als hoofd gamedesign bij Google, maar de plannen kwamen niet van de grond. Falstein dacht aan grote games te kunnen werken, maar het bleef bij een paar spelletjes voor virtual reality en enkele geinige Google Doodle’s. Het werk van Falstein hield daarnaast voornamelijk in dat hij de technologie achter virtual reality moest uitleggen aan andere gamemakers.

“Helaas”, schreef hij toen op zijn blog, “de mogelijkheid om daadwerkelijk de grote, belangrijke games te maken waarvoor ik aangenomen werd bleef uit. Dit terwijl de markt voor games is blijven groeien in omvang, diversiteit en geografische reikwijdte. Daarom heb ik besloten om bij Google te vertrekken.”

De plannen om in de game-industrie te stappen zijn niet nieuw, dus Google lijkt niet goed te weten wat het wil. Het bedrijf kijkt al langere tijd smachtend naar de groeiende gamesmarkt. Zo waren er geruchten dat Google in 2014 Twitch wilde kopen, het platform waar mensen hun games streamen. Toen waren er ook al de eerste nieuwtjes dat het bedrijf een eigen spelcomputer op de markt wilde zetten aangestuurd door Android.

Ouya

Het zou niet de eerste keer zijn dat er een spelcomputer uitkomt die draait op Android. In 2012 kwam de Ouya uit, die bekend staat als een flop. Het is de vraag of Google de game-industrie goed genoeg snapt en dus de Ouya kan ontstijgen, laat staan de concurrentie met Microsoft en Sony kan aangaan.

Allereerst het plan om games te streamen, iets wat  hier en daar al wordt gedaan. Denk bijvoorbeeld aan PlayStation Now van Sony. Er wordt echter al consolegeneraties lang gesproken dat de grote gamebedrijven compleet overgaan op streamen, maar in de praktijk is dat geen slim idee. Wereldwijd hebben nog teveel mensen niet genoeg bandbreedte om daar aan mee te doen.

google spelcomputer

Met producten zoals de Chromecast, Google Home en Nest laat Google in ieder wel zien dat hardware maken geen probleem is. Al kan de Google Pixel niet op tegen de grote namen zoals Samsung en Huawei, en zal de Google spelcomputer het ongetwijfeld ook moeilijk krijgen tegenover Sony, Nintendo en Microsoft.

Het is wel logisch dat Google in deze markt wil stappen. Niet alleen omdat er bij de gebruikers veel data te verzamelen valt, maar het is ook een markt waar veel te verdienen is. Denk maar aan de manier waarop game-uitgevers via lootboxes stapels met geld binnenharken. Dat ziet Google ook in de Play Store gebeuren.

Mogelijkheden

Het is alleen lastig om te bedenken hoe Google de concurrentie wil aangaan in deze industrie. Wellicht koopt het bedrijf enkele populaire ontwikkelaars om fans van die makers te dwingen de nieuwe console te kopen, maar het is twijfelachtig of dat de manier is om good will van gamers te krijgen. Wel zou het interessant zijn om te zien hoe Google op zijn eigen manier de game-industrie een eigenwijze schop geeft.

Google zou de dingen waar het bedrijf al goed in is kunnen combineren met hoe we nu games spelen. Bijvoorbeeld games meer laten samensmelten met de werkelijkheid, via augmented reality, Google Earth of Google Maps. Google heeft tevens een interessant platform voor virtual reality waar op dit moment weinig mee gebeurt. Daydream kan nieuw leven ingeblazen worden door het te combineren met een reguliere spelcomputer.

Al met al zijn we sceptisch, maar ook best benieuwd naar Googles plannen en welke rol Android daarin gaat spelen. Games zijn belangrijk voor Android en de Play Store, dus hoe gaat Google die band versterken?

Waar hoop jij op? Laat het weten in de reacties.

Games spelen op Android

Benieuwd welke leuke nieuwe games je moet spelen op je smartphone? Elke maand plukken wij vijf pareltjes uit de Play Store. Check de beste Android-games van juni met onder andere Gorogoa, Pokémon Quest en meer.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu