De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Opinie: Google moet voor Stadia meer afkijken bij Microsoft

Erwin Vogelaar
7 juni 2019, 16:54
4 min leestijd
Opinie: Google moet voor Stadia meer afkijken bij Microsoft

Google heeft eindelijk details over zijn gamestreamdienst gedeeld. Hoe enthousiast zijn we er over? Het bedrijf zou met Google Stadia bij Game Pass van Microsoft moeten afkijken.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Google Stadia Xbox Game Pass moet afkijken

Het idee klinkt mooi: je hoeft met Google Stadia geen spelcomputer of dure pc meer te kopen om games in de beste kwaliteit te spelen. Mits je internetverbinding het toelaat natuurlijk. Alles wordt immers gestreamd vanuit de servers van Google.

Google Stadia komt in november uit, ook in Nederland. Maar op dat moment kun je enkel spelen als je het instappakket ‘Founders Edition’ koopt voor 129 euro. Dan krijg je een controller, de Chromecast Ultra, de game Destiny 2 en drie maanden Stadia Pro.

Om daarna verder te spelen betaal je tien euro per maand. Wil je echter nieuwe games spelen, dan moet je die daar nog bovenop kopen. Voor dezelfde prijs als dat ze in de winkel liggen voor de PlayStation of Xbox.

→ Lees meer details over Google Stadia, van releasedatum tot adviesprijs.

google stadia game pass

Gemak

Google Stadia Pro lijkt bedoeld voor mensen die geen spelcomputers kopen, maar wel een lekkere internetverbinding hebben en willen gamen. Met Stadia Pro speel je met een goede internetverbinding zekfs in 4k-resolutie met hdr.

De dienst moet het voornamelijk hebben van gemak. Je speelt games op welk scherm je maar wil. Dat kan op een televisie met een Chromecast Ultra, maar ook op een pc-scherm, laptop, tablet of smartphone.

Alhoewel, in die laatste categorie werken voorlopig enkel de Pixel-smartphones. Je weet wel: die toestellen die in Nederland niet verkrijgbaar zijn. Het is te hopen dat Google de Pixel 4 later dit jaar eindelijk eens hier uitbrengt, maar houd er maar geen rekening mee.

google stadia game pass

Toch weet Google zichzelf twijfelachtig naast de concurrentie te plaatsen. Google Stadia heeft bijvoorbeeld slechts één exclusieve game – Get Packed, een ogenschijnlijk simpel multiplayerspel. Iets waar spelcomputermakers Microsoft, Sony en Nintendo juist consumenten mee trekken. Het volledige aanbod van Stadia-games is ook nog niet overtuigend, zeker omdat het bedrijf nog niet wil zeggen welke games je met Stadia Pro gratis kunt spelen.

Game Pass

Google lijkt dus voornamelijk op de interessante technologie te leunen en de vraag is of dat genoeg is. Als voorbeeld van hoe het beter kan, doet Microsoft interessante dingen met zijn abonnementsdienst Game Pass. Hoewel Microsoft nog niet streamt, krijg je voor tien euro per maand wel toegang tot een flinke stapel games.

Interessant bij Game Pass is voornamelijk dat spelers een combinatie van oude en nieuwe games krijgen. De nieuwe exclusieve games van Microsoft zijn standaard onderdeel van Game Pass. Daarnaast worden er ook nieuwe releases van andere bedrijven toegevoegd. Elke maand komen er nieuwe games bij.

google stadia game pass

Het nadeel is wel dat je hiervoor een Xbox One moet aanschaffen, maar die zijn niet zo duur meer. Met een goedkope Xbox en Game Pass van tien euro per maand, hebben de meesten meer dan genoeg te spelen. Dat maakt gamen met een spelcomputer ook al erg laagdrempelig.

In 2020 pas echt interessant

De meest interessante versie van Stadia is het gratis abonnement dat in 2020 uitkomt. Met Stadia Base hoef je geen maandelijks bedrag te betalen, maar krijg je geen gratis games en wordt de resolutie beperkt tot 1080p. Dat is voor de meeste spelers echter meer dan genoeg.

Een hogere resolutie is voornamelijk relevant op een groot televisiescherm. Google hoopt echter mensen aan te spreken die bijvoorbeeld op hun laptop willen gamen, die niet sterk genoeg is om games op te draaien.

Denk aan een Chromebook: een laptop voor rond de twee/driehonderd euro waarmee je enkel lekker kunt webbrowsen. Met Stadia kun je een nieuwe game kopen en op dat apparaat spelen. Mits, en dat moet je niet onderschatten, je een stevige internetverbinding hebt.

Wanneer stopt Google met Stadia?

Een groot probleem van deze deal is dat Google heel makkelijk de stekker uit zijn diensten trekt. Het is misschien wat flauw om hier nu al over na te denken, maar Google heeft keer op keer laten zien dat als een dienst niet genoeg oplevert aan geld of data, het zo gestopt kan worden. Wie zegt dat Stadia niet over een paar jaar volgt?

Dat zou niet zo’n probleem zijn als Stadia puur een abonnementsdienst is. Je betaalt dan om games te spelen zolang het kan. Betaal je echter de hoofdprijs van circa zestig euro voor een game, dan wil je er vanuit gaan dat je die na vijf jaar of tien jaar nog kunt spelen. Google kan die garantie niet bieden.

Het is inmiddels wel duidelijk dat games streamen de toekomst is, en Google is met zijn technologie de beste partij om daarmee aan de slag te gaan. Maar om echt wat te beteken in de game-industrie is er meer dan toffe technologie nodig.

Ben je toch overtuigd? Dan leggen we uit hoe je nu al de Founders Edition kunt kopen.

Lees meer berichten over Google Stadia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu