De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Dit is Stadia, de gamingdienst van Google: speel overal games in 4K

Thomas Haenen
19 maart 2019, 19:14
3 min leestijd
Breaking
Dit is Stadia, de gamingdienst van Google: speel overal games in 4K

Zojuist is Stadia onthuld, een streamingdienst van Google waarmee je de nieuwste games op je smartphone, computer, tablet of televisie kunt streamen. De zoekgigant heeft serieuze plannen om de gamewereld te veroveren.

Lees verder na de advertentie.

Google Stadia officieel

Als het aan Google ligt, hoef je binnenkort geen Xbox of PlayStation van honderden euro’s meer te kopen. In plaats daarvan speel je Assassins Creed Odyssey, Skyrim en andere populaire games straks op tal van andere apparaten, waaronder je smartphone of Chromecast.

Op de Game Developers Conference werd zojuist Stadia gepresenteerd, waarmee je games speelt op servers van Google en streamt naar zowat elk apparaat dat met het internet verbonden is.

Stadia werkt niet alleen op computers en laptops met Windows of macOS via de Chrome-browser, maar ook op alle Android-smartphones en -tablets. Google brengt geen eigen console uit, maar laat je wel streamen naar je televisie via de Chromecast of met Android TV. Ook komt het bedrijf met een eigen controller.

Google Stadia verschijnt later dit jaar in verschillende landen, waaronder “een groot deel van Europa.” Een Nederlandse Stadia release werd niet direct genoemd, maar de kans lijkt groot dat Nederland bij de eerste groep landen zit. Een adviesprijs van de controller en hoeveel je betaalt voor de games, is nog onbekend.

Google Stadia officieel

Krachtiger dan consoles

Stadia is volgens Google krachtiger dan consoles. Je kunt games spelen op een 4K-resolutie op je tv, met 60 frames per seconde. De lag is volgens Google minimaal, wat betekent dat je de allernieuwste games op de hoogst mogelijke beeldkwaliteit kan spelen.

Games koop je digitaal, net als bijvoorbeeld een app in de Play Store. Vervolgens is die game van jou, en kun je hem streamen naar elk apparaat, wanneer je maar wil. Hoewel er eerder geruchten waren over een abonnement waarmee je voor een vast bedrag per maand toegang kreeg tot verschillende games, is die optie (vooralsnog) niet beschikbaar. Het is onbekend of Google later wel zo’n all-you-can-play-abonnement toevoegt.

Bij Stadia zijn verschillende grote uitgevers betrokken, waaronder Ubisoft en Square-Enix. Vrijwel alle recente games van deze uitgevers zullen speelbaar zijn via de dienst. Daarnaast komt Google met verschillende eigen games. Binnen het bedrijf hebben verschillende teams de afgelopen jaren hard gewerkt aan deze spellen, die snel na de lancering beschikbaar zullen zijn.

Klikken en spelen

Wil je nu een grafisch intensieve game als Assassins Creed spelen, dan heb je daarvoor een console of krachtige computer nodig. Nadat je zo’n spel gekocht hebt, moet je het bovendien eerst installeren, updaten en goed instellen voor je kunt beginnen te spelen. Met Stadia sla je al die stappen over en kun je direct beginnen met het streamen van een game. Volgens Google kun je op een reclame voor de game klikken, betalen en vervolgens direct aan de slag zonder wachten.

De techniek achter Stadia heeft nog verschillende andere voordelen, zoals State Share. Je kunt de games die je speelt namelijk ook direct doorstreamen naar YouTube, zodat andere mensen mee kunnen kijken.

Die kijkers kunnen vervolgens besluiten om de game ook te kopen, en direct in de game springen op hetzelfde punt waar jij zit. Google noemt het State Share. Daarmee deel je het moment in de game waar jij op dat moment, waar anderen direct in kunnen springen. Zo kunnen andere mensen direct een bepaalde uitdaging proberen.

Google neemt games serieus

Hoewel de gamingwereld nieuw is voor Google, lijkt het zoekbedrijf zeer serieuze ambities te hebben voor de markt. Zo heeft Google de laatste jaren enkele grote namen uit de wereld binnengehaald. Denk aan Jack Buser, jarenlang verantwoordelijk voor de onlineplannen van PlayStation maar sinds 2016 bezig bij Google. Ook Phil Harrison (oud-topman bij zowel Microsoft als Sony) en Jade Raymond (bedenker van Assassins Creed) werken sinds kort voor Google.

Google is niet het enige techbedrijf met streamingplannen. Zo heeft Microsoft xCloud, waarmee je vanaf later dit jaar Xbox-spellen als Forza, Halo en Gears op je smartphone speelt. Valve introduceerde onlangs Steam Link Anywhere, en ook Sony en Amazon zouden werken aan streamingdiensten.

Lees meer over Google Stadia

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu