Netflix voor games: de streamingplannen van Google, Microsoft, Amazon en anderen

Michel van 't Klaphek
19 april 2019, 19:22
4 min leestijd
Netflix voor games: de streamingplannen van Google, Microsoft, Amazon en anderen

Een nieuwe game pc of console kost al snel honderden euro’s, en daar komen de prijzen voor spellen nog bij op. Om dit voordeliger te maken zijn Amazon, Google en Microsoft allemaal bezig met een ‘Netflix voor games’. Een overzicht.

Lees verder na de advertentie.

Google Stadia, xCloud, Amazon en meer: Netflix voor games-diensten

Vergeleken met films kijken via Netflix is games spelen een hele opgave. Niet alleen moet je om de zoveel jaar honderden euro’s voor een nieuwe spelcomputer uitgeven, ook de games zelf kosten standaard 60 euro. Grote techbedrijven willen dit veranderen en zijn bezig met hun eigen ‘Netflix voor games’. Deze vijf streamingplannen moet je in de gaten houden.

1. Google Stadia

Wel de lusten, niet de lasten. Dat is Google Stadia in een notendop. Googles dienst moet het makkelijker dan ooit maken om de nieuwste games te spelen. Het enige wat je nodig hebt is een snelle internetverbinding en een scherm om op te spelen, of dit nu je tv, computer, laptop of Android-telefoon is.

column google stadia stopt

In tegenstelling tot Netflix, waarbij je voor een vast bedrag per maand zoveel mogelijk docu’s, films en series kunt kijken als je wil, schaf je games bij Google Stadia los aan. Hierna begint het speelplezier. Omdat het spel gestreamd wordt, heb je geen last van installatietijden.

Google Stadia wil gamen zo toegankelijk mogelijk maken. Heb je nog een DualShock- of Xbox-controller liggen? Dan kun je die gewoon gebruiken. Google brengt ook een eigen Stadia-controller uit, maar deze is geen vereiste om te spelen. De gamedienst komt later dit jaar uit in de eerste landen. Hopelijk zit Nederland hierbij en kunnen we testen of Stadia echt zo makkelijk werkt als wordt geadverteerd.

Lees ook: Wat is Google Stadia? Alles wat je moet weten over streamingdienst voor games

2. Amazon

De gameindustrie is niet nieuw voor Amazon. In 2014 nam het bedrijf van Jeff Bezos Twitch al over. Kijken naar hoe anderen spelen is echter niet genoeg voor Amazon: het bedrijf wil ook games gaan streamen om zelf te spelen. Hierbij maakt het bedrijf gebruik van haar gigantische datacenters over heel de wereld. Op die manier zou de vertraging minimaal zijn.

Volgens anonieme bronnen komt de dienst, die nog geen naam heeft, in 2020 uit. Hierbij werkt het precies zoals bij Netflix: voor een vast bedrag kun je onbeperkt gamen. Dit werkt dus heel anders dan bij Google Stadia, waar je spellen op voorhand aanschaft.

Microsoft xCloud

3. Microsoft xCloud

Microsofts xCloud lijkt behoorlijk op Google Stadia. In oktober 2018 liet het bedrijf uit Redmond weten dat ‘entertainment, of het nu om films, muziek of games gaat, vanaf ieder scherm toegankelijk moeten zijn.’ Met xCloud kun je daarom overal Xbox-waardige games spelen. Het enige wat je nodig hebt is een Android-smartphone, iPhone of tablet.

Daarnaast heb je voor de meeste spellen een Xbox-controller nodig, maar het bedrijf test ook een andere besturingsmethode. Hierbij worden de controls op het scherm van je apparaat getoond. In tegenstelling tot de andere partijen uit deze lijst gelooft Microsoft overigens nog wel in consoles. In 2019 brengt het bedrijf xCloud uit, waarna een jaar later een goedkope console gericht op ‘cloudgaming’ volgt.

Waarschijnlijk is deze spelcomputer behoorlijk goedkoop, omdat er dankzij het streamen geen dure processor of videokaart nodig is. Microsoft belooft dat er tijdens het spelen geen sprake van lag is, en dat de kwaliteit op het niveau van de huidige Xbox One ligt.

Netflix voor games

4. Electronic Arts

Electronic Arts (EA) gaat ook een Netflix voor games maken, maar een tikkeltje anders dan je gewend bent. EA bouwt namelijk niet alleen een eigen winkel, maar ook de onderliggende techniek voor games.

Eind 2018 kondigde men Project Atlas aan, waarmee het leven van ontwikkelaars makkelijker wordt gemaakt. Binnen dit programma kunnen zij games bouwen, uitbrengen en na uitkomst bijwerken met updates.

Creatieven richten zich dus op wat ze het liefste doen, terwijl het bedrijf uit Redwood de rompslomp op zich neemt. Andere partijen uit deze lijst trekken vooral studio’s aan om spellen voor hun service te maken, terwijl EA ze vanaf het begin ondersteunt.

5. Verizon

Tot slot wil ook Verizon een graantje meepikken van de nieuwe markt, zegt The Verge. De Amerikaanse provider test momenteel Verizon Gaming, waarmee je meer dan 150 nieuwe games vanaf je Android-smartphone en Nvidia Shield kunt spelen.

Netflix voor games Verizon Gaming

De dienst is nog volop in ontwikkeling, maar eind 2018 nam de telco tientallen personeelsleden aan om het platform zo snel mogelijk uit te brengen. Verizon Gaming zou gebruikmaken van de technologie van Utomik, een abonnement om je pc-games te spelen.

De knelpunten

Eén van de grote vragen omtrent het streamen van games is hoe snel je internetverbinding moet zijn. Tijdens de test van Project Stream, een vroege versie van Google Stadia, moesten deelnemers een downloadsnelheid van minimaal 25Mbps hebben. Voor veel Nederlandse huishoudens is dit geen probleem, maar niet ieder land heeft zulk snel internet.

Ook moet er een datacenter in de buurt zijn. Bij streamen wordt de game immers ergens anders gespeeld, waarna de beelden naar jouw scherm worden gestuurd. Nu is het al vervelend wanneer een YouTube-filmpje blijft hangen, maar een game is onspeelbaar bij te veel vertraging. Op dit punt hebben Amazon, Google en Microsoft een voorsprong, omdat zij wereldwijd tientallen datacenters hebben.

Lees meer uit ons maandthema Games

Bronnen: Microsoft, The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu