Google stoomt Chrome OS klaar voor tablets

Redactie
8 april 2011, 17:07
1 min leestijd

Er gaan geruchten rond dat Google werkt aan een tabletversie van Chrome OS, het browsergebaseerde besturingssysteem van Google. Google bevestigt ergens mee bezig te zijn, maar kondigt op dit moment nog niets aan. “Chrome OS werkt in principe op verschillende apparaten, maar voor de release richten wij ons op het notebook-formaat”, aldus het bedrijf in een persbericht. Chrome OS is al sinds 2009 in ontwikkeling. Hoewel het er eerst op leek dat Chrome OS al in 2010 op de markt zou verschijnen, bleef een publieke release uit.

Google Chrome OS zal op x86- en op ARM-processoren draaien zodat het besturingssysteem voor zoveel mogelijk netbook-fabrikanten interessant wordt. Basis van het systeem wordt een Linux-kernel. Applicaties zullen grotendeels op internet draaien: het web is daarbij het platform een een groot deel van de user experience zal ook op het web te vinden zijn. Google Chrome OS staat los van Android, dat voor mobiele telefoons is geoptimaliseerd.

Lees verder na de advertentie.

Er zijn steeds meer signalen dat Chrome OS binnenkort arriveert en dat het besturingssysteem wordt klaargestoomd voor gebruik op tablets. Dit blijkt wel uit enkele veranderingen die de afgelopen maanden zijn doorgevoerd aan de broncodes van Chrome en Chrome OS. Zo beschikt de browser over een virtueel toetsenbord en bevat de useragent-string (het computerprogramma dat bij een netwerkfunctie of protocol hoort) het woordje ‘Touch’. Verder is de browser gebruiksvriendelijker gemaakt voor toekomstige tablets, doordat er meer ruimte is tussen aanklikbare menuonderdelen.

De grote vraag is wanneer Chrome OS daadwerkelijk arriveert. En zal Chrome OS een succes worden? Dit lijkt een moeilijke taak, aangezien er al steeds meer tablets en notebooks met Android opduiken.

Bron: CNet.com

Categorie: Tablets
Spotlight: Chrome OS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's