De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom Google Swift overweegt als Android-programmeertaal

Lars Paymans
8 april 2016, 16:26
2 min leestijd
Waarom Google Swift overweegt als Android-programmeertaal

Google zou van plan zijn om Swift, de programmeertaal die Apple vorig jaar open source maakte, in te zetten als een belangrijke Android-programmeertaal. Waarom kiest Google Swift uit en blijft het niet alleen bij Java?

Hoewel Google nog niet van plan zou zijn om primaire programmeertaal Java compleet te vervangen door Swift, kan dit uiteindelijk wel gebeuren. The Next Web schrijft dat naast Google ook Facebook en Uber interesse hebben om de mogelijkheden van Swift te benutten.

Lees verder na de advertentie.

Google Swift: geen gekke keuze

Apple onthulde Swift tijdens WWDC 2014 en maakte direct een vliegende start, maar toen het bedrijf  de programeertaal in 2015 open source maakte brak Swift definitief door. Swift is vooral erg toegankelijk, wat er bijvoorbeeld voor zorgde dat bekende apps als Pixelmator en Vimeo hun apps compleet opnieuw opbouwde.

swift logo

Volgens anonieme bronnen bij Google heeft Swift een aantal voordelen ten opzichte van Java, en omdat het al open source is hoeft Google daar niets meer aan te veranderen. Dat Swift zo toegankelijk is, is mooi meegenomen maar een van de belangrijkste redenen voor Google om Swift te ondersteunen, heeft te maken met de jarenlange strijd die Google voert met Oracle over het gebruik van Java.

Is Google Oracle te slim af met Swift?

Oracle beschuldigt Google ervan dat ze een aangepaste versie van Java gebruiken, die zonder compensatie gebruikt wordt om Android te ontwikkelen. Deze zaak loopt al sinds 2010 en is nog steeds bezig. Met Swift heeft Google een mooi alternatief achter de hand voor Java, en kan het de zaak in theorie sluiten door Java de deur uit te doen.

Naast Swift zou Google ook overwegen om van Kotlin een prominente  Android-taal te maken. Dit lijkt op het moment echter minder waarschijnlijk, omdat Kotlin volgens Google te traag is op het gebied van compilen.

Mocht Google ervoor kiezen om Swift een Android-programmeertaal te maken, dan moet er heel wat gebeuren. Zo is er een runtime nodig voor Android die met Swift overweg kan en moeten zowel de SDK’s als de API’s herschreven worden. Reken er dan ook maar niet op dat we Swift spoedig op Android zien verschijnen, maar de geruchten laten wel zien dat de interesse van Google in ieder geval gewekt is.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: TheNextWeb
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu