Google geeft viertal tips voor beveiliging van je Android

Jarno Stinissen
10 februari 2016, 16:35
3 min leestijd

Google liet gisteren  van zich horen tijdens Safer Internet Day. Op het eigen blog geeft  het bedrijf vier tips voor het verbeteren van de beveiliging van je Android.

Lees verder na de advertentie.

1. Download alleen apps via Google Play

De eerste tip die Google geeft, is wat voor de hand liggend. Op Android Planet waarschuwen we immers  al langer  om niet apps via onbekende bronnen te installeren. Dan is immers lastig te verifiëren of ze vrij van malware zijn en naar behoren functioneren.

Google tips

Nieuwe apps die in de Play Store verschijnen,  worden allereerst door Google gecontroleerd.  Er wordt op meerdere manieren gekeken of een app zich aan de richtlijnen van Google houdt. Wanneer dit niet het geval is, wordt de desbetreffende app toegang geweigerd. Is een app potentieel schadelijk, dan wordt deze door het  Android Security Team verder onderzocht. Zo wordt voorkomen dat je als gebruiker gevaar loopt, al is het ook belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken en alleen voor apps te gaan die vaak zijn gedownload en goed worden beoordeeld.

2. Zorg ervoor dat je smartphone is versleuteld

Encryptie zorgt ervoor dat alle data op je smartphone onleesbaar wordt wanneer je smartphone vergrendeld is. Hierdoor blijft je smartphone onbruikbaar wanneer hij gestolen of verloren is. Om jezelf ervan te verzekeren dat je smartphone versleuteld is, ga je naar Instellingen, selecteer je het kopje ‘Beveiliging’, waarna je op  ‘Telefoon versleutelen’ drukt. Dit kan je toestel mogelijk wel trager maken.

Volledige dataversleuteling is  sinds Android 5.0 Lollipop mogelijk, maar pas vanaf Android 6.0 Marshmallow worden fabrikanten daadwerkelijk verplicht om de versleuteling in te schakelen. Voorwaarde is wel dat een apparaat over een lockscreen beschikt – smartwatches met Android Wear zijn dus uitgesloten – en over de benodigde hardwareversnelling voor encryptie en decriptie.

3. Gebruik het vergrendelingsscherm en activeer Android Apparaatbeheer

Iedereen kan wel eens zijn mobieltje kwijtraken. Des te handiger is het dat je hem met  Android Apparaatbeheer  altijd terug kunt vinden. Ook is het mogelijk om je smartphone op afstand te vergrendelen, mits je het vergrendelingsscherm in gebruik hebt. Deze feature is beschikbaar voor  alle Android-smartphones die gebruikmaken van Android 2.2 of hoger.

Als gebruiker hoef je de feature alleen nog maar te activeren. Dit doe je door naar Google Instellingen  te gaan, op ‘Beveiliging’ te drukken en in het scherm de opties ‘De locatie van dit apparaat op afstand bepalen’ en ‘Op afstand vergrendelen en terugzetten op fabrieksinstellingen toestaan’ aan te zetten.  Je kunt al je Android-devices beheren via de Android Apparaatbeheer-website.

Google tips

4. Controleer app-machtigingen

Smartphones die op Android 6.0 Marshmallow draaien, kunnen machtigingen van geïnstalleerde applicaties zelf beheren. Hiervoor ga  je naar ‘Instellingen > Apps’ en druk je op een applicatie.  Op het infoscherm van de app zie je welke machtigingen de desbetreffende applicatie heeft. Deze kun je in dit scherm zelf aan- en uitzetten. Let er wel op dat apps die zijn toegevoegd vóór Android 4.3 instabiel kunnen raken als je machtigingen intrekt die de app nodig heeft om fatsoenlijk te functioneren.

→  Android beveiliging: tips, apps en alles wat je moet weten

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu