De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google-topman steunt Apple in strijd om kraken encryptie

Gijs Ettes
18 februari 2016, 9:01
2 min leestijd
Google-topman steunt Apple in strijd om kraken encryptie

In de strijd tegen het kraken van de iPhone krijgt Apple steun van Google-ceo Sundar Pichai. Die vindt dat Apple een belangrijke boodschap stuurt door te weigeren om de encryptie van zijn toestellen te omzeilen.

Lees verder na de advertentie.

Apple weigert iPhone te kraken

Apple-topman Tim Cook maakte gisteren in een open brief aan klanten duidelijk dat het bedrijf niet meewerkt aan de eis van de rechter om de encryptie  van de iPhone één  van de San Bernardino terroristen te omzeilen. Het toestel in kwestie was eigendom van Syed Farook, die afgelopen december met zijn vrouw een terroristische aanslag pleegde in San Bernardino. Farook  en zijn vrouw werden  kort na de aanslag gedood  door de FBI, waardoor die  het toestel nu eigenhandig moet zien te kraken.

De opsporingsdienst  wil dat Apple een achterdeurtje inbouwt, zodat het onbeperkt wachtwoorden kan invoeren om de iPhone te ontsleutelen. Een  rechter uit CaliforniĂ« heeft inmiddels gehoor gegeven aan dit verzoek, maar Apple gaat in hoger beroep. “De overheid vraagt ons telefoons van onze klanten te hacken en decennia van vooruitgang op het gebied van beveiliging ongedaan te maken“, aldus Cook. Het kraken van de iPhone schept volgens hem een gevaarlijk precedent.

Belangrijke boodschap

Pichai vindt de boodschap van Cook belangrijk. “Door bedrijven te dwingen om hacken mogelijk te maken, komt de privacy van gebruikers in gevaar“, aldus de Google-topman. “We bouwen producten om gebruikersdata veilig te houden en geven de autoriteiten alleen toegang als hiervoor een legitieme reden is. Dat is echter totaal anders dan bedrijven verplichten om de data en apparaten van gebruikers te kraken. Het schept een gevaarlijk precedent.“

Pichal deed zijn uitspraken op Twitter en liet weten uit te kijken naar een weloverwogen en open discussie over het onderwerp. Overigens biedt Android sinds 5.0 Lollipop de mogelijkheid om encryptie op toestellen in te schakelen. Sinds Android 6.0 Marshmallow, waar bijvoorbeeld de Nexus 5X en 6P standaard op draaien, moet dit verplicht ingeschakeld zijn. Dit maakt het voor opsporingsdiensten als de FBI zeer lastig om toegang tot een vergrendelde telefoon te krijgen.

Overigens laat ook WhatsApp-ceo Jan Koum weten Apple te steunen in de strijd tegen het kraken van encryptie. Volgens Koum staat de vrijheid van gebruikers op het spel.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu