Google heeft eerder aangekondigd vertalingen van bepaalde talen te verbeteren via neurale netwerken. Nu blijkt dat er een soort hulptaal is ontstaan waarmee vertalingen van alle talen verbeterd kan worden. Dus ook Nederlands.
Lees verder na de advertentie.
Google Translate hulptaal
Eerder deze maand kondigde Google aan dat het voor Google Translate neurale netwerken gaat inzetten. Via Neural Machine Translate kunnen volledige zinnen tegelijk vertaald worden. Hierdoor komen zaken als grammatica en zinsvolgorde beter uit de bus. Op het Google Research Blog legt Google nu uit hoe dit systeem nu ook voor meer talen zoals Nederlands gebruikt kan worden.

Via Neural Machine Translate leert het systeem van miljoenen verschillende voorbeelden om vertalingen te verbeteren. Helaas bleek het erg lastig om deze technologie uit te breiden naar alle talen. Via een toevoeging aan het systeem is dat nu makkelijker. Het systeem kan nu zelfs vertalingen van talen verbeteren zonder ooit iets eerder tussen die twee talen vertaald te hebben. Dit komt omdat de kennis die van andere vertalingen opgedaan is, gebruikt kan worden voor vertalingen tussen een onbekend taalpaar. Het vertalen van talencombinaties die het systeem nog niet eerder gezien heeft wordt zero-shot-vertaling genoemd. Google heeft hier een primeur in.
Een fascinerend aspect van neurale netwerken is dat het onvoorspelbaar is hoe ze zich ontwikkelen door de data die gevoerd wordt. Toen de onderzoekers eens goed gingen kijken waarom deze zero-shot-vertalingen zo goed werken, kwamen ze er achter dat het systeem gebruikmaakt van een soort hulptaal. Het systeem kan zinnen met gelijke betekenissen van verschillende talen bij elkaar groeperen, waardoor het een eigen idee krijgt van die betekenis. Mooi is dat de onderzoekers nog niet precies snappen hoe hun eigen systeem werkt, maar dat er ieder geval iets van de semantiek achter de zinnen opgeslagen wordt en dat kan gezien worden als een hulptaal. Hoe snel Nederlandse vertalingen verbeterd gaan worden door deze nieuwe technologie is nog niet bekend.
Lees het laatste nieuws over Google
- Oude smartphone? Binnenkort geen Chrome en Google Agenda meer (28-11)
- Let op: Google verwijdert oude Gmail-accounts vanaf 1 december (27-11)
- “Nieuwe” Google Maps-app nu ook op Android Auto (27-11)
- ‘OfficiĂ«le wallpapers van Google Pixel 8a zijn al gelekt’ (24-11)
- Nieuw in Google Bard: vragen stellen over YouTube-video’s (23-11)