Google TV: alles wat je zou willen weten

Redactie
21 mei 2010, 13:53
3 min leestijd
Google TV: alles wat je zou willen weten
google tv sony

Google kondigde gisteren Google TV aan, een rechtstreekse concurrent voor de Apple TV. Niet alleen Intel en Logitech, maar ook Sony en diverse andere partners zijn erbij betrokken. Google TV is Google’s poging om Android in tv’s, Blu-rayspelers en settop-boxes te gebruiken. Dit apparaat gaat de Buddy Box heten en wordt een concurrent voor de Apple TV, de Boxee Box, de Amerikaanse dienst TiVo en tot op zekere hoogte ook een concurrent voor kabeltelevisie.

Nu zijn er al televisies die een internetverbinding hebben, maar Google wil meer bieden. Allereerst omdat het een open platform is, zonder beperkingen en met de mogelijkheid om Flash af te spelen. Komend najaar zal Google TV in settop-boxes en in televisies verschijnen. Sony en Logitech zijn daarbij de belangrijkste hardwarepartners. Google gaat geld verdienen met AdSense-advertenties.

Lees verder na de advertentie.

Google TV: de hardware

De televisies die je straks met Google TV-technologie koopt hebben ingebouwde Wi-Fi en een Ethernet-aansluiting. Sony is van plan om Google TV op een deel van de Bravia tv-toestellen aan te bieden en op een aantal Blu-rayspelers. Wie geen nieuwe televisie wil aanschaffen kan kiezen voor een settop-box. Google gaat zelf zo’n apparaat aanbieden met de naam Buddy Box. Deze is op elke televisie aan te sluiten.

Flash op tv

De grens tussen televisiecontent en webvideo’s vervaagt. Google TV geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om Flash-filmpjes op je tv af te spelen en om spelletjes zoals Farmville via de televisie te spelen. Ook andere online diensten die gebruik maken van Flash zijn straks beschikbaar. Helaas werd dit nog niet gedemonstreerd en werden er nog weinig details over vrijgegeven.

Android-applicaties gebruiken

Google TV geeft je straks de mogelijkheid om allerlei Android-applicaties op je televisie te gebruiken. Er geldt één belangrijke voorwaarde: het moet gaan om applicaties waarvoor geen telefoonfunctionaliteit nodig is. Dat houdt in dat bijvoorbeeld streaming muziekdiensten zoals Pandora (en Europese varianten daarvan) straks op de televisie te gebruiken zijn.

google tv home

Ontwikkelaars kunnen ook eigen applicaties maken, gericht op Google TV. Zelf geeft Google al een aantal applicaties vrij, zoals een vertaalapplicatie die ondertiteling automatisch in andere talen omzet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Google Translate. Ook kun je denken aan games, die speciaal voor het grote televisiescherm zijn aangepast.

Koppeling met Android-telefoons

Ook wordt het mogelijk om je Android-telefoon met je Google TV te laten communiceren. Stel dat je op je Android-telefoon naar een filmpje zit te kijken, maar het beeldscherm toch wat te klein vindt. In zo’n geval kun je vanaf je Android-toestel een commando naar Google TV sturen en de rest van het filmpje op het televisiescherm bekijken. Ook kun je op je Android-toestel intikken welk tv-programma je wilt kijken, waarna de televisie het afspeelt. De koppeling wordt gelegd via Wi-Fi.

Eén afstandsbediening

Het mooiste is als je je Android-toestel als universele afstandsbediening voor Google TV kunt gebruiken. Voor een deel wordt dat ook mogelijk. Maar daarnaast zullen de televisies en eventuele bijbehorende apparatuur zoals Blu-rayspelers en settop-boxes met één universele afstandsbediening werken. Logitech is één van de hardwarepartners en is al erg bekend vanwege de Harmony-afstandsbedieningen.

Abonneren op tv-series

Door Google TV worden nieuwe manieren van tv-kijken mogelijk. Je kunt je bijvoorbeeld abonneren op bepaalde tv-programma’s, zodat je niet meer hoeft te betalen voor een premium tv-kanaal, alleen om die ene serie of voetbalwedstrijd te zien. Bij het zoeken naar beschikbare tv-programma’s in Google TV krijg je een mix van televisieprogramma’s en webvideo’s te zien. In de VS kun je bijvoorbeeld kijken naar content van Netflix en Hulu.

Andere fabrikanten

Google gaat aanvankelijk in zee met Sony, Logitech en Intel. Kenmerkend is het open karakter, maar toch zal het eerste halfjaar alleen met de exclusieve partners worden gewerkt. Daarna kan iedere fabrikant het besturingssysteem inbouwen in televisies en tv-randapparatuur. Programmeurs krijgen de mogelijkheid om interessante applicaties te maken.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's