google tv nederlandSony gaat de Google TV-mediaspeler in augustus beschikbaar stellen in Nederland. De Android 3.2-gebaseerde mediabox zal een maand eerder al in het Verenigd Koninkrijk te koop zijn. Tot nu toe was de Google TV alleen in de VS verkrijgbaar. De Sony NSZ-GZ7 ligt straks voor 200 euro in de Nederlandse schappen. Daarnaast verschijnt de Blu-ray-speler NSZ-GP9, die 300 euro moet gaan kosten en een aantal extra functies bevat: een microfoon om spraakgestuurd te zoeken en een contoller voor games. Als contentpartijen zijn in ieder geval YouTube en Twitter aanwezig, plus Sony’s eigen Entertainment Network om naar 15 miljoen muzieknummers te luisteren.

In augustus zal eerst het meest eenvoudige model verkrijgbaar zijn, de NSZ-GZ7. Deze kan via hdmi worden aangesloten op de televisie. De afstandbediening bevat aan de ene kant een QWERTY-toetsenbord en aan de andere kant een touchpad. Is het een aanrader? Gizmodo publiceerde zojuist een review van de Sony NSZ-GS7 en concludeert: “Google TV is nog steeds slecht”. Na meerdere pogingen van meerdere fabrikanten is dit nog steeds niet hét product waarmee Google TV gaat doorbreken. Volgens Giz laden de tv-kanalen niet goed, worden commando’s niet herkend en verschijnen er onbegrijpelijke groene schermen. In de VS kost de Sony NSZ-GZ7 overigens $200 en gezien de dollarkoers ben je in de VS dus goedkoper af.

Sony_GoogleTV_0247

Sony GoogleTV

Enkele specs:

  • Type: Sony NSZ-GS7
  • Prijs: €200
  • Processor: Marvell Dual-Core
  • Intern geheugen: 8 GB
  • Besturingssysteem: Android 3.2 Honeycomb
  • Output: 1080p
  • Connectiviteit: HDMI, Optical Out, USB, Wi-FI (802.11b/g/n), Bluetooth

Sony_Google TV wit

Google introduceerde Google TV eind 2010 in de VS met partners Logitech en Sony. De aanvankelijke start verliep nogal stroef, waardoor Google zelfs partners opriep om tijdens beurzen nog maar even geen Google TV-producten meer te gaan vertonen. Sony’s aankondiging komt vlak voordat Google I/O van start gaat, de grote ontwikkelaarsconferentie waarin diverse aankondigingen worden verwacht. Een grote verrassing dat Sony nog met Google TV bezig was, is het niet: beide mediaspelers waren eerder dit jaar op de CES in Las Vegas te zien. Maar dat Nederland bij de eerste lichting landen zal zitten waar de Google TV internationaal zal worden uitgerold, is wel verrassend.