De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Deze 3 grote verbeteringen van Google moeten de zoekmachine slimmer maken

Thomas Haenen
25 september 2018, 14:16
3 min leestijd
Deze 3 grote verbeteringen van Google moeten de zoekmachine slimmer maken

De Google-app op je smartphone krijgt de komende weken een flinke update. Om het twintigjarig bestaan van de zoekmachine te vieren, wordt de app helemaal vernieuwd.

Lees verder na de advertentie.

Deze Google-verbeteringen vind je binnenkort in je app

Google is in de afgelopen twintig jaar al flink veranderd. Vroeger was het simpel: iedereen kreeg dezelfde zoekresultaten te zien, ingedeeld als een lijstje links. Nu worden de zoekresultaten aangepast aan je persoonlijke voorkeuren en staat alles vol met afbeeldingen, kaarten en meer. In een serie blogposts heeft Google enkele significante wijzigingen voor de komende maanden aangekondigd.

Die wijzigingen zijn volgens Google nodig om de gebruiker beter tegemoet te komen. De manier waarop we zoeken verandert continu, en de antwoorden die we daarbij willen zien wijzigen ook. Het bedrijf kondigde een hele set verbeteringen aan gericht op drie pijlers: het ontdekken van nieuwe artikelen die aansluiten op je interesses, het verzamelen van resultaten die bij elkaar horen en het beter aanbieden van visuele informatie.

1. Meer ontdekken met Google Discover

Google-verbeteringen

Veeg je naar links op het homescreen van vrijwel iedere Android-smartphone, dan verschijnt een gepersonaliseerde lijst met artikelen en informatie van Google in beeld. Denk bijvoorbeeld aan het laatste nieuws over je favoriete artiesten en file-informatie voor de reis naar huis. Voorheen stond dit overzicht bekend als je ‘Google Feed’, maar dat wordt ‘Google Discover’.

Het zoekbedrijf gooit er tevens een paar nieuwe functies tegenaan. Zo worden er nu meerdere kaarten getoond rondom één onderwerp. Heb je bijvoorbeeld veel interesse in een film, dan krijg je eerst een trailer (met beeld en geluid) te zien, gevolgd door wat kleinere kaarten met reviews, een samenvatting en de acteurs in de film.

Tot nu toe is de Google Feed heel erg gericht op actuele artikelen, maar nieuwer is niet altijd beter. Daarom gaat Discover ook oude, maar kwalitatief goede artikelen tonen over je favoriete onderwerpen. Ziet Google bijvoorbeeld dat je binnenkort op vakantie gaat naar Rome, dan krijg je een lijst te zien met de beste restaurants die je daar kunt vinden. Gitaristen zien dan weer oudere tips van populaire vloggers.

2. Gebundelde zoekopdrachten

Ga je zelf op zoek, dan staan er ook veranderingen op stapel. Volgens Google zoeken we namelijk tegenwoordig steeds vaker in patronen. Als je bijvoorbeeld een vakantie boekt, ben je meerdere dagen bezig met hotels bekijken, leuke toeristische plekjes en wat voor weer het op je bestemming is.

Google-verbeteringen

Daarom gaat Google gerelateerde zoekopdrachten voor je bundelen. Zoek je op ‘kamperen’, dan staan bovenaan de resultaten een lijstje met artikelen rondom dat onderwerp die je de afgelopen dagen geopend hebt. Ook kun je makkelijker een collectie samenstellen van je favoriete artikelen en zoekopdrachten rondom bepaalde thema’s.

3. Google Lens-integratie en meer video’s

Google-verbeteringen

Onze zoekopdrachten worden daarnaast steeds visueler. Zo worden bij bepaalde onderwerpen nu automatisch afspelende video’s getoond in de zoekresultaten. Zit je bijvoorbeeld te zoeken naar wandelroutes voor de Veluwe, dan kan Google je een video aanbieden die een indruk geeft van de natuur daar.

Ook krijgt Google Afbeeldingen ondersteuning voor Google Lens. Vind je een afbeelding waar je meer over wil weten, dan druk je op de Lens-knop rechtsonder in beeld. Google vertelt je dan welke producten er in beeld staan, of wat voor dieren en objecten er precies herkend worden. Je kunt zelfs een specifiek deel van de afbeelding aantikken om er meer over te leren.

Verbeteringen binnenkort in je Google-app

De Google-app staat standaard al op je smartphone, maar is via onderstaande link ook in de Play Store te vinden. Deze aanpassingen worden de komende weken en maanden geleidelijk wereldwijd uitgerold door Google. Het kan dus nog even voordat je bijvoorbeeld alle Google Discover-opties op jouw smartphone ziet.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu