Google verplicht: Android 10 vanaf begin 2020 op elk apparaat

Colin Baak
8 oktober 2019, 11:06
2 min leestijd
Google verplicht: Android 10 vanaf begin 2020 op elk apparaat

Android 10 is inmiddels een tijdje beschikbaar, maar slechts te gebruiken op een handjevol apparaten. Vanaf 1 februari 2020 moet elk nieuw Android-toestel echter standaard voorzien zijn van de nieuwste versie van Android.

Lees verder na de advertentie.

Google verplicht Android 10

Het updatebeleid bij Android is erg gefragmenteerd, iets waar al jaren over gesproken wordt. Dat is heel anders dan bij Apple, waar toestellen van jaren oud nog steeds voorzien worden van de nieuwste iOS-versie. Google probeert dat al jaren goed aan te pakken, maar dat ligt aan allerlei factoren.

De zoekgigant werkt met licenties om Android te mogen gebruiken, die worden vrijgegeven aan honderden fabrikanten. Deze bedrijven moeten echter zelf zorgen voor de juiste updates voor hun Android-apparaten, en daar gaat het vaker mis dan goed.

Nu heeft Google laten weten dat Android-apparaten vanaf 1 februari 2020 alleen nog maar mogen worden uitgebracht met Android 10. Met zulke maatregelen probeert Google de fragmentatie beter tegen te gaan. Deze regel is vooralsnog te omzeilen door fabrikanten, door toestellen voor de genoemde datum bij Google te laten voorzien van de benodigde goedkeuring.

Google heeft nog een nieuwe verplichting ingevoerd voor fabrikanten. Telefoons moeten namelijk ondersteuning gaan bieden voor usb-c pd. Dat is een vorm van snelladen, die dus in alle aankomende apparaten gebruikt moet gaan worden. Naast het sneller kunnen laden is het voordeel ervan dat micro-usb eindelijk zal verdwijnen. Die verouderde aansluiting zit vaak op goedkopere toestellen.

Grootste vernieuwingen Android 10

Google biedt met Android 10 verschillende vernieuwingen. Wat visueel direct opvalt is de integratie van de donkere modus in Android 10. De gehele interface is daardoor donker. Ook bij verschillende apps is er inmiddels al ondersteuning voor deze feature.

Updates voor beveiliging rollen nog sneller uit en er is een Focus-modus toegevoegd. Zo kun je je nog beter focussen en op je werk richten. De tien tofste vernieuwingen van Android 10 check je in onderstaande video.

Android 10: zeker niet voor iedereen

Android 10 is sinds september 2019 als definitieve versie te downloaden. Dat kan echter op slechts enkele apparaten. Zo zit je goed met een Pixel-toestel van Google zelf. Ook is de update te downloaden op de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro.

Wil je weten of jouw toestel Android 10 krijgt? Check dan het Android 10 update-overzicht!

Wat vind jij van Android op het gebied van updates? Wat zouden Google en fabrikanten beter kunnen doen? Verwacht jij de nieuwste Android-versie op jouw nieuwe toestel of niet? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu