Opinie: Google bereidt zich voor op betere positie tegenover Apple

Erwin Vogelaar
7 september 2016, 19:15
4 min leestijd
Opinie: Google bereidt zich voor op betere positie tegenover Apple

Het is een onstuimige tijd voor Google. Het is voorbij met de Nexus-toestellen, want vanaf nu lijkt de Pixel-naam gebruikt te gaan worden. Daarnaast is ook Project Ara gestopt. Dit is allemaal om de positie van Google versus Apple te versterken.

Lees verder na de advertentie.

Google versus Apple

Google maakt de afgelopen periode enkele grote keuzes rond Nexus en Project Ara die het verloop van het bedrijf aangeven. We zijn al vele jaren bekend met het Nexus-merk en er inmiddels behoorlijk dol op. Deze toestellen met stock-Android zijn al die tijd namelijk onze favoriete keuze als het gaat om smartphones, dus dat de merknaam lijkt te verdwijnen is best een big deal. Dit gaat hier namelijk niet alleen om een naamsverandering, maar een volledige nieuwe richting voor deze toestellen.

Wat betekent de naamsverandering van Nexus naar Pixel?

De naam Pixel betekent duidelijk iets anders dan Nexus. De Nexus-toestellen zijn relatief goedkope Android-smartphones die als voorbeeld dienen voor andere smartphonefabrikanten, maar vooral ook als toestellen op zichzelf uitstekend zijn. Je krijgt altijd veel waar voor je geld, maar voor Pixel geldt een ander verhaal. Pixel kennen we namelijk voornamelijk van de twee Chromebook Pixel-apparaten en die staan niet bepaald bekend om hun betaalbaarheid. Deze Chromebooks zijn namelijk de duurste op de markt en laten zien wat er mogelijk is als je echt premium producten maakt rond Chrome OS.

Ook is er de Pixel C, de tablet van Google die ook aardig aan de prijs was. Daar krijg je dan wel de ultieme Android-tablet voor terug. Als we deze lijn doortrekken, dan verwachten we bij de Google Pixel en de Pixel XL van HTC ook een nadruk op premium. Twee toestellen die laten zien wat er echt mogelijk is met een sterke Android-smartphone.

google versus apple

Het is geen geheim dat Apple een grote concurrent is van Google en dat het bedrijf heel anders werkt. De manier waarop de huidige iPhone 6S of iPhone 6S Plus gemaakt zijn verschilt enorm met hoe Google werkt met zijn partners voor bijvoorbeeld de Nexus 5X van LG en de Nexus 6P van Huawei. Apple heeft de controle volledig in handen en iPhone’s ademen premium. De smartphones van Apple concurreren op dit moment daarom ook meer met de Samsung-toestellen dan die van Google. Door zelf de premium kant op te gaan, zou Google zelf het Android-merk gaan verdedigen tegenover Apple.

Maar waarom is Project Ara dan gestopt?

Google had grootse plannen voor Project Ara. Niet alleen zou dit de meest uitgebreide modulaire smartphone ooit worden, maar ook zou dit de eerste echte Google-telefoon zijn. Project Ara was een super ambitieus project, waarbij de basis enkel een frame was en de rest bestond uit modules. Dit betekent dat je het scherm, de processor en de accu zou moeten kunnen vervangen en upgraden.

Deze visie is in de loop van de tijd teruggeschroefd tot het toestel dat we nu kennen als Project Ara: een basissmartphone waarbij enkel de achterkant bestaat uit modules die functies toevoegen aan het toestel. Denk bijvoorbeeld aan de MotoMods van Lenovo voor de Moto Z-toestellen, maar dan in plaats van één grote module zou het gaan om een serie van kleine modules met allerlei functies. Nu heeft Google echter de stekker uit Project Ara getrokken, net dagen nadat we schreven over de tussenstand van de modulaire smartphone. Daar is dus wel het een en ander in veranderd dus.

google versus apple

De exacte reden waarom Google gestopt is met Project Ara weten we niet, maar we hebben wel een idee. Het toestel past niet bij het premium karakter dat Google wil gaan uitstralen. Dat het toestel zo laat in de ontwikkeling – want deze herfst zou het toestel al naar ontwikkelaars gaan, terwijl het in 2017 klaar moest zijn voor consumenten – toont wel aan dat er iets drastisch veranderd is bij Google. Het is waarschijnlijk de nieuwe visie op hardware die wordt aangestuurd door Rick Osterloh, die afgelopen mei is aangenomen als hoofd van de nieuwe hardwaredivisie binnen Google. Osterloh was eerder de ceo van Motorola.

Google versus Apple

Met de onthulling van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus staat Apple weer voorop op de smartphonemarkt. De nieuwe vlaggenschepen van het bedrijf bevatten weer het beste van het beste als het gaat om smartphonehardware en zijn tot in de puntjes afgewerkt. De geruchten gaan dat Apple op dit moment zijn productie van de iPhone 7 omhoog schroeft vanwege de problemen met de Samsung Galaxy Note 7. Deze toestellen worden teruggeroepen, omdat de accu kan ontploffen. Apple ziet hierdoor kans om meer klanten te trekken, die teleurgesteld zijn door de problemen met het Samsung-toestel. Wat Apple wellicht niet verwacht, is dat Google komende herfst klaar staat om terug te slaan met zijn high-end Pixel-toestellen.

google versus apple

Mocht Google echt deze weg op gaan, dan is dat slim. Het is uiteraard jammer voor ons dat we dag moeten zeggen tegen de goedkope stock-Android-toestellen, maar op de langere termijn is dit beter voor Google en Android als platform. De goedkopere toestellen worden ook door andere fabrikanten gemaakt, zodat er bij Android altijd een betaalbare optie beschikbaar is. Daar heeft Android al de voorsprong op Apple en nu is het tijd om ook in het high-end-segment terug te slaan. De vraag die nu nog overblijft: hebben de Pixel-toestellen wél een standaard koptelefoonaansluiting?

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu