Google verwacht 18 tot 20 Android-toestellen in 2009

Redactie
28 mei 2009, 11:07
2 min leestijd
Google verwacht 18 tot 20 Android-toestellen in 2009
samsung

Google organiseert op dit moment de Google I/O conferentie, waar ontwikkelaars kennismaken met allerlei manieren om applicaties voor Google-diensten te ontwikkelen. Natuurlijk wordt daar ook stevig gepraat over Android. Alle deelnemers kregen zelfs een gratis Android-telefoon mee naar huis: de Google Ion, die we beter kennen als de HTC Magic. Tijdens de conferentie vertelde Android-baas Andy Rubin ook, dat Google dit jaar 18 tot 20 toestellen verwacht van 8 tot 9 verschillende fabrikanten. Dit zijn nog alleen de toestellen waarvan ze op de hoogte zijn.

In de VS zullen de ontwikkelingen echter langzamer gaan dan in de rest van de wereld. Omdat Android zo makkelijk aanpasbaar is, willen operators een aangepaste Android-versie met operatorlogo’s en koppelingen naar eigen diensten.

Lees verder na de advertentie.

Minstens zo interessant is hoe die Android-toestellen door Google worden ingedeeld. Er zijn namelijk drie manieren om Android op een toestel te zetten:

  • Er is een vrije versie zonder Google-bemoeienis en zonder Google-applicaties. Dit is waarschijnlijk de versie waar Vodafone het over had, toen ze aankondigden dat ze wel Android wilden, maar met minimale Google-invloeden.
  • Een versie met beperkte Google-invloed, waarbij de fabrikant verplicht is om Google-applicaties mee te leveren. Hier vallen de meeste toestellen onder: zo’n 12 tot 14 stuks.
  • De Google Experience. Dit is te vergelijken met de G1: je krijgt Google-applicaties en de operator en telefoonmaker beloven dat ze toegang tot de Android Market op geen enkele manier zullen beperken. Deze toestellen zijn te herkennen aan het Google-logo aan de achterkant).

Voor operators en toestelmakers zijn alledrie varianten gratis te gebruiken. Ben je gebruiker, dan ben je met de laatste categorie (Google Experience) het beste af. Daarbij ben je in ieder geval niet gedwongen om gebruik te maken van een portal van de operator of andere beperkingen. In Nederland zullen veel toestellen in de laatste categorie vallen, omdat operators niet zo’n sterke greep op de markt hebben zoals in de VS of Japan.

Via: New York Times

Categorie: Smartphones
Spotlights: Android, Andy Rubin, Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's