De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Google verwijdert Android-applicaties op afstand

Redactie
25 juni 2010, 1:18
2 min leestijd
Google verwijdert Android-applicaties op afstand
google-camera

Google heeft op afstand twee applicaties van Android-toestellen verwijderd omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden van de Android Market. Het probleem bij deze apps zat in de omschrijvingen in de Android Market. Die gaven een onjuist beeld wat precies het doel van de applicatie was, waardoor mensen sneller geneigd waren om de gratis app te downloaden.

De maker van de app is een security-onderzoeker die de apps aanbood voor “onderzoeksdoeleinden”. Er zat geen kwaadaardige bedoeling achter en de apps hadden ook geen toegang tot privégegevens. De meeste gebruikers gooiden de apps na installatie meteen weer weg, omdat ze geen nuttige functionaliteit bevatten.

Lees verder na de advertentie.

In een blogposting legt Google nu uit wat ze gedaan hebben, al vertellen ze niet om wat voor apps het nu precies ging. Eigenlijk is op afstand wissen van de apps niets bijzonders, want in de gebruiksvoorwaarden van de Android Market (waar gebruikers mee akkoord moeten gaan staat dat Google een Remote Application Removal Feature heeft, dat ze ook zullen gebruiken als dat nodig is. Volgens Google is het juist bedoeld om gebruikers te beschermen tegen kwaadaardige applicaties. Toch was er juist bij deze apps geen sprake van schadelijke software.

Google maakte vorig jaar bekend dat ongeveer 1% van de Android-applicaties wordt weggehaald uit de Android Market, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden. Het open model van Android heeft zo z’n goede kanten (vrijheid voor gebruikers, geen paternalistisch bedrijf dat voor de gebruikers bepaalt wat goed voor ze is), maar er zitten ook schaduwkanten aan. Uit een onderzoek van SMobile Systems bleek dat 20% van de Android-applicaties de privacy van gebruikers bedreigt: de apps kunnen persoonlijke en gevoelige informatie van je telefoon halen. Zo blijkt 5 procent van de apps in staat om een telefoongesprek met een willekeurig nummer te starten en is 2 procent van de apps in staat om een SMS-bericht naar een betaaldienst te sturen, zonder dat de gebruiker er toestemming voor hoeft te geven. En omdat iedereen apps voor Android mag ontwikkelen en Google de controle pas achteraf uitvoert als er klachten binnenkomen, loop je daardoor als gebruiker wel degelijk risico’s.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu