Google verzamelt ook locatiegegevens van gebruiker (update)

Redactie
26 april 2011, 10:22
1 min leestijd
Google verzamelt ook locatiegegevens van gebruiker (update)

Android-telefoons zenden een aantal keer per uur de locatie van de gebruiker door naar Google. Naast de exacte locatie sturen telefoons ook de naam, locatie en signaalsterkte van lokale wifi-netwerken door, plus een unieke identiteit van de telefoon. The Wall Street Journal maakt zich zorgen over de privacy van gebruikers. Niet alleen Google is schuldig; ook iPhones en iPads sluizen privacygevoelige informatie door.

De reden is simpel: Apple en Google boren allebei de markt voor locatiegebaseerde services aan. Deze markt heeft een waarde van 2,9 miljard dollar, maar de verwachting is dat dit in 2014 stijgt naar 8,3 miljard dollar, aldus Gartner.

Lees verder na de advertentie.

Afgelopen jaar kwam Google in het nieuws toen bleek dat Street View-auto’s wifi-gegevens verzamelden. Google is gestopt met het verzamelen van wifi-gegevens, aangezien het bedrijf toegang kreeg tot e-mailadressen, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie van mensen.

Het is mogelijk om de verzending van informatie naar Google te blokkeren, maar dan is het onmogelijk om bepaalde services te gebruiken, zoals Google Maps.

Update: Google reageert

Google gaf de onderstaande reactie aan ons:
“Waar het gaat om het delen van locaties, heeft de gebruiker de keuze (zogeheten ‘opt-in’). We geven gebruikers van tevoren een keuze en controle over het registeren, delen en gebruik van locaties om te zorgen voor een betere gebruikservaring op hun Android-toestellen”, aldus Mark Jansen van Google Nederland aan Android Planet. “Dit betekent dat sommige locatie-gerelateerde informatie lokaal op het toestel wordt bewaard – maar slechts gedurende een gelimiteerde periode. Als er gegevens over locaties naar de locatieserver van Google wordt verzonden, dan gebeurt dit volledig geanonimiseerd en is deze informatie niet terug te leiden naar een specifieke gebruiker.”

Bron: WSJ

Categorie: Google
Spotlight: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's