Google: ‘Vijf maanden wachten op een Android-update is redelijk’

Redactie
28 april 2012, 10:27
2 min leestijd
Google: ‘Vijf maanden wachten op een Android-update is redelijk’
update android

Als er een nieuwe versie van Android wordt aangekondigd, duurt het vaak maanden voordat er een update voor bestaande toestellen uitkomt. Vaak is het nog maar de vraag of een fabrikant überhaupt de moeite gaat nemen om een Androie-update uit te brengen. Ice Cream Sandwich (ICS) is in november uitgebracht, maar nog steeds is het percentage gebruikers schrikwekkend laag. Dat ligt niet aan de gebruikers, die dolgraag zouden willen updaten, maar aan het feit dat elke firmware-update uitgebreid getweakt en getest moet worden.
Jean-Baptiste Queru, die als Android-platformontwikkelaar werkzaam is bij Google, vindt het redelijk dat je vijf maanden op een Android-update moet wachten.

Hij wijst daarbij op de complexiteit bij de overgang van Honeycomb naar ICS. Zelfs in eigen huis verloopt dat moeizaam, want Queru gaf toe dat Google nog steeds geen ICS-update voor alle Nexus-toestellen heeft uitgebracht. De vertraging zou te maken hebben met goedkeuring door netwerkoperators. De opmerkingen laten de discussie over fragmentatie van Android weer oplaaien. Ook zou het fijn zijn als de updates wat voorspelbaarder waren: op het moment dat je een Android-toestel met de nieuwste firmwareversie koopt, is het goed om te weten dat er gegarandeerd een update komt – binnen afzienbare tijd. De prestaties van de verschillende fabrikanten loopt op dit punt nogal uiteen.

Lees verder na de advertentie.

Google zou het transparanter kunnen maken door nieuwe Android-versies in het openbaar te ontwikkelen. Nu gebeurt het achter gesloten deuren en krijgen de fabrikanten alleen het eindresultaat over de schutting gegooid. Als toestelmakers vooraf al inzicht hebben in de code, kunnen ze vroegtijdig aan de slag gaan met inventariseren wat er aangepast moet worden.

In het voorjaar van 2011 beloofde Andy Rubin, leider van het Android-team binnen Google, dat het updateproces gestroomlijnd zou worden. Er zou nauwere samenwerking plaatsvinden met toestelfabrikanten en operators, zodat Android-updates sneller op de markt kunnen komen. Maar met de in november gelanceerde ICS is daar nog weinig van te merken. Kant-en-klare oplossingen waren er nog niet, gaf Rubin aan, op het moment dat hij de belofte maakte. De vergelijking met het updateproces bij Apple ligt voor de hand: Apple verbiedt operators om aanpassingen te doen en kan daarom op de dag waarop een nieuwe firmwareversie wordt aangekondigd, het meteen beschikbaar stellen voor alle toestellen. Alleen enkele oude toestellen die qua hardware niet meer meekunnen, worden niet langer ondersteund en krijgen hoogstens nog wat kleine beveiligingsupdates. Overigens dreigt Microsoft tegen hetzelfde probleem aan te lopen als Google: de toestellen worden door meerdere fabrikanten gemaakt en door veel verschillende operators verkocht, die allemaal hun eigen test- en goedkeuringsprocedures vereisen. Omdat Microsoft grote nadruk legt op de blokjesinterface, zijn fabrikanten en operators wel iets minder geneigd om er allerlei eigen skins en apps aan toe te voegen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu