Waarom Google zich nog meer op virtual reality gaat richten

Gijs Ettes
13 januari 2016, 10:45
2 min leestijd
Waarom Google zich nog meer op virtual reality gaat richten

Google is een nieuwe divisie gestart die zich specifiek op virtual reality richt. Hoewel het niet bekend is wat de bedrijfstak exact gaat doen, geeft het wel aan dat Google zich serieuzer wil  bemoeien met vr.

Lees verder na de advertentie.

Google virtual reality

clay bavor google virtual reality

Vanaf dit jaar krijgen Facebook (Oculus) en Microsoft (Hololens) er een geduchte concurrent bij op het gebied van virtual reality, zo schrijft Recode. Google richt zich met een nieuw opgerichte divisie volledig op vr. De bedrijfstak  wordt geleid door Clay Bavor, vice-president van productmanagement, die eerder de ontwikkeling van Google-apps als Gmail, Drive en Docs overzag.

Bavor was echter ook nauw betrokken bij Googles eerste stap in de markt, de kartonnen vr-bril Cardboard. Met zijn lage prijs en vele mogelijkheden toonde de in 2014 geïntroduceerde bril aan dat virtual reality niet per se honderden euro`s hoeft te kosten. Dat in tegenstelling tot de consumentenversie van de Oculus Rift, die in Europa 699 euro (exclusief verzending) gaat kosten. Ook HTCs vr-bril, die in april wordt verwacht, zal een dergelijk prijskaartje hebben.

Het relatief onverwachte succes van Cardboard zorgde ervoor dat Bavor zich de afgelopen tijd al meer met initiatief bemoeide. Dat hij zijn werkzaamheden nu overdraagt en zich volledig richt op vr, toont aan dat Google zich op dit vlak de komende tijd meer zal inspannen. De concurrentie komt vooralsnog vooral van Facebook, dat al in 2014 zijn ambities uitsprak door Oculus VR voor 2 miljard dollar over te nemen. Inmiddels werken er 400 man bij het bedrijf aan virtual reality-projecten. Hoe groot het team is dat bij Google aan vr werkt, is onbekend.

2016: het jaar van vr

Als we critici mogen geloven, wordt 2016 eindelijk het jaar van virtual reality. Zo verschijnen dit jaar onder meer geavanceerde vr-brillen van Oculus, HTC en PlayStation. Toch zijn het niet deze brillen die de komende tijd virtual reality op de kaart gaan zetten, maar de vr-mogelijkheden voor smartphones. Later vandaag lees je op Android Planet over de rol die Googles mobiele besturingssysteem speelt bij de adoptie van vr.

Het laatste nieuws over Google

Bronnen: Recode, Twitter
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu