De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google stopt met ‘Voice Match’ om te ontgrendelen: dit is waarom

Thomas Haenen
29 oktober 2018, 9:34
2 min leestijd
Google stopt met ‘Voice Match’ om te ontgrendelen: dit is waarom

Oplettende gebruikers hebben het misschien al gemerkt: sinds enkele maanden kun je je smartphone niet meer met je stem ontgrendelen. Dat blijkt een bewuste keuze van Google, dat met deze ‘Voice Match’-optie wil stoppen.

Lees verder na de advertentie.

Waarom met Voice Match ontgrendelen niet meer kan

Google schrapt binnenkort de ‘Ontgrendel met Voice Match’-optie, zo ontdekte 9to5Google. Die site ontdekte in de broncode van de Google-app verwijzingen naar een nieuwe, aangepaste feature. Binnenkort kun je selecte informatie op je vergrendelscherm zien met stemherkenning, maar volledige ontgrendeling is niet meer mogelijk.

Voice Match ontgrendelen

Stemontgrendeling werd enkele jaren geleden toegevoegd, samen met de introductie van de Google Assistent. Sinds enkele maanden lijkt de functie echter voor steeds minder gebruikers te werken. Hoewel de Nederlandse Google Assistent er sinds augustus is, is stemontgrendeling hier voor niemand beschikbaar. Ook op de onlangs aangekondigde Pixel 3 heeft Google de optie geschrapt.

In plaats daarvan zijn in de broncode verwijzingen te vinden naar een “Persoonlijke resultaten op lockscreen’-optie. Kies je daarvoor, dan kun je de Google Assistent vragen om e-mails, je afspraken en reminders zonder het toestel te ontgrendelen. Al je andere gegevens, zoals foto’s en apps, zijn alleen zichtbaar nadat je een andere ontgrendelmethode gebruik.

Niet veilig genoeg

De optie verdwijnt omdat stemherkenning volgens Google niet secuur genoeg is. De optie is doorgaans al met een opname van je stem te omzeilen, en daardoor een stuk minder veilig dan bijvoorbeeld een vingerafdrukscanner. De nieuwe feature is nog niet voor gebruikers beschikbaar, maar wordt waarschijnlijk binnen nu en enkele weken toegevoegd. Dan kun je hem zelf via de Google-app activeren, ongeacht welk toestel je hebt. De ‘oude’ Voice Match-optie komt dan niet meer terug.

Fabrikanten bieden gelukkig steeds meer alternatieve methodes om je smartphone te ontgrendelen. Zo kun je op de meeste toestellen inmiddels kiezen uit een unieke code, patroon, vingerafdruk en gezichtsherkenning.

Overigens verdwijnt ‘Voice Match’ voor andere features niet; je kunt dus nog steeds de Google Assistent gebruiken om op elk moment met ‘OK Google’ vragen te stellen of apps te openen. Die functie werkt vooralsnog alleen in het Engels. Op moment van schrijven is onbekend of en wanneer deze optie naar Nederland komt.

Lees meer nieuws over Google

Bron: 9to5google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu