Google stopt met Voice Match-ontgrendeling: stemherkenning te onveilig

Google schrapt stemherkenning als beveiligingsmethode voor Android-smartphones. De Voice Match-optie was al beperkt beschikbaar, maar wordt nu vervangen met een beperkte Google Assistent.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Google Voice Match-ontgrendeling stopt: dit is het alternatief

Amerikaanse gebruikers konden tot voor kort nog hun stem gebruiken om hun smartphone te ontgrendelen, maar die optie verdwijnt. In de nieuwste versie van de Google-app is de Voice Match-optie aan banden gelegd. De aangepaste instellingen worden vanaf nu automatisch bij alle gebruikers uitgerold.

Google Voice Match-ontgrendeling

Je vindt de optie door in de Google-app de instellingen te openen, en vervolgens ‘Google Assistent’ te kiezen. Daarna kies je voor de ‘Assistent’-tab, en scroll je naar beneden om ‘Telefoon’ te kiezen. ‘Voice Match’ is standaard grijs en onbruikbaar voor Nederlandse gebruikers, maar de tekst suggereert dat de optie hier later alsnog verschijnt.

Een geplande releasedatum voor die functie is nog steeds onbekend. Als de optie hier uiteindelijk beschikbaar is, zul je hem dus niet meer kunnen gebruiken om je toestel te ontgrendelen met je stem. In plaats daarvan introduceert Google de optie om beperkte persoonlijke resultaten op te vragen via de Google Assistent.

Kies je daarvoor, dan kun je de Google Assistent vragen om e-mails, je afspraken en reminders zonder het toestel te ontgrendelen. Al je andere gegevens, zoals foto’s en apps, zijn alleen zichtbaar nadat je een andere ontgrendelmethode gebruikt.

Stemherkenning is onveilig

Stemontgrendeling werd enkele jaren geleden toegevoegd, samen met de introductie van de Google Assistent. Sinds enkele maanden leek de functie echter voor steeds minder gebruikers te werken. Hoewel de Nederlandse Google Assistent er sinds augustus vorig jaar is, was stemontgrendeling hier bijvoorbeeld nooit voor gebruikers beschikbaar. Ook op de onlangs verschenen Pixel 3 was de optie al niet beschikbaar.

Je kunt dus nog steeds de Google Assistent gebruiken om op elk moment met ‘OK Google’ vragen te stellen of apps te openen. Die functie werkt vooralsnog alleen in het Engels. Op moment van schrijven is onbekend of en wanneer deze optie naar Nederland komt.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.