Google vraagt Cyanogen te stoppen met Android-ROM

cyanogenGoogle heeft de ontwikkelaar van Cyanogen een cease-and-desist letter gestuurd, waarin ze eisen dat hij stopt met de distributie van Google-apps zoals Gmail, Google Maps en YouTube. Dit zijn applicaties die deel uitmaken van de Cyanogen-ROM, een alternatieve Android-ROM die de afgelopen tijd nogal populair is geworden. Het bezwaarpunt is dat deze applicaties niet onder de open licentie vallen, waardoor ze niet zomaar gedistribueerd mogen worden door een derde partij.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


Dat Google bezwaar maakt is op zich wel wat opmerkelijk, want Cyanogen richt zich op Google Experience-toestellen zoals de G1, waardoor Google er zelf geen schade van ondervindt.

Meer dan 30.000 gebruikers hebben hun Android-toestel geroot om er Cyanogen op te kunnen zetten, meldt de ontwikkelaar via Twitter. Het gaat hierbij om actieve installaties van CM Updater. Ontwikkelaar Steve Kondik wil nu een dialoog met Google aangaan, om te kijken of er toch nog iets mogelijk is. Mocht hij er niet uitkomen, dan is de kans groot dat hiermee het einde van Cyanogen is bereikt. Om zijn standpunt kracht bij te zetten is er nu de Save CyanogenMod Petition, een applicatie die je uit de Android Market kunt downloaden, waarmee je je steun voor Cyanogen kunt betuigen.

Eén van de oplossingen die Cyanogen aandraagt, is om goede vervangers te ontwikkelen voor de standaardapplicaties, zoals Android Market en YouTube. Maar dat zal een hoop werk kosten.

Meer info: Cyanogen op Twitter en Android And Me

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.