Google Wave: wat betekent het voor Android?

Redactie
29 mei 2009, 12:38
2 min leestijd
Google Wave: wat betekent het voor Android?
google wave logo

Google heeft Wave aangekondigd, een nieuwe manier om online te communiceren en samen te werken. Dat klinkt nog erg zweverig, maar tijdens Google I/O werd een demonstratie gegeven om alvast een idee te krijgen. Daarbij werd ook getoond dat de mobiele versie van Google Wave prima via de browser van Android en de iPhone te gebruiken is. Maar op de vraag of er ook een native Android-versie van Wave aankomt had Google een kort maar krachtig antwoord: nee. Google Wave wil online diensten als Facebook, Twitter, FriendFeed en talloze andere sites vervangen. Maar wat is het precies?

Je kunt Google Wave het beste vergelijken met de inbox van Gmail, gecombineerd met de continue stroom berichtjes op Twitter en de mogelijkheid om vrienden te maken zoals op Facebook. Het project bevindt zich nog in een vroeg stadium en zal pas veel later dit jaar beschikbaar komen voor het grote publiek. Ontwikkelaars kunnen ook applicaties voor Google Wave bouwen. Wave is gebouwd met de Google Web Toolkit en maakt volledig gebruik van HTML5. De webbrowser op Android-toestellen ondersteunt al HTML5. Het web wordt het platform van de toekomst en de browser is daarbij het besturingssysteem. In feite maakt het ook niet meer uit welk besturingssysteem er op je computer draait of welk apparaat je gebruikt. Nieuwe applicaties zijn meteen te gebruiken op de Palm Pre, die ook volledig webgebaseerde applicaties bevat.

Lees verder na de advertentie.

Is er kans dat Google ooit een native-applicatie voor Android uitbrengt? Die kans is niet zo groot. De boodschap die Google tijdens de conferentie uitdroeg, wekt ook de indruk dat er weinig kans is op native applicaties voor andere Google-diensten, zoals Google Reader, Google Docs of Google Analytics. Gelukkig zijn er applicaties van derden, zoals GDocs waarmee je wel lokaal documenten kunt opslaan. Maar die mogelijkheid van offline werken zit al standaard ingebakken in HTML5: “HTML 5 contains several features that address the challenge of building Web applications that work while offline”, zegt de W3C. De kans is groot dat Google gewoon mobiele applicaties voor de browser maakt. Ze besparen daarmee tijd en moeite omdat die op meerdere platformen werken en een instant update kunnen ontvangen. Maar niets houdt je natuurlijk tegen om net als de ontwikkelaars van GDocs (Google Docs), Droidsense (Adsense) en Mobile GA (Google Analytics) zelf een native applicatie te maken. Er zijn ook al native Android-applicaties voor Google Analytics en Google AdSense.

Meer informatie over Google Wave is te vinden bij Google zelf. Er is een speciale pagina over Google Wave ingericht. In de video hieronder zie je hoe Google Wave tijdens Google I/O werd gepresenteerd:

Spotlights: Android, Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's