Vier jaar na de introductie van Android Wear is er veel veranderd aan Googles besturingssysteem voor smartwatches. Er zijn veel modellen verschenen, de software is verbeterd en een nieuwe processor moet toekomstige horloges beter maken. Dit is de staat van Googles Wear OS in 2018.
Lees verder na de advertentie.
Wear OS: de software die langzaam beter wordt
In 2014 bracht Google zijn eigen besturingssysteem voor smartwatches uit. Android Wear moest een revolutie van slimme horloges ontketenen en Android populair om de pols maken. In de eerste jaren kwamen er veel smartwatches uit en Google bracht met regelmaat updates uit die de software beter maakten.
Zo werkte Android Wear oorspronkelijk alleen met Android-smartphones, maar in 2015 maakte Google de software ook compatibel met iOS. Hierdoor werd het ook voor iPhone-gebruikers interessant om een Android Wear-smartwatch aan te schaffen.

In 2017 kreeg het besturingssysteem twee grote updates, namelijk versie 2.0 van Android Wear en een Oreo-update met tal van verbeteringen. Mooi, maar de software-updates kwamen vaak met grote vertraging uit en bleken vervolgens allerlei kleine en grote bugs te bevatten.
In maart 2018 voerde Google een naamsverandering door: Android Wear heet voortaan ‘Wear OS by Google’. De belangrijkste reden voor de nieuwe naam is om duidelijk te maken dat de smartwatches ook met de iPhone samenwerken. In 2017 was namelijk één op de drie Wear OS-horloges gekoppeld aan een iPhone.
Een paar maanden later stelde Google een Wear OS 2.1 beschikbaar, dat versie 2.0 uit 2017 opvolgde. De nieuwe software heeft een ander ontwerp, dat is bedoeld om sneller belangrijke informatie te tonen. Bovendien krijg je na een veeg naar rechts nu een Google Assistent-overzicht te zien met informatie over je agenda-afspraken, nieuws en het weer. Tenslotte bevat Wear OS 2.1 de vernieuwde Google Fit-app om sportactiviteiten bij te houden.
Nieuwe Qualcomm-processor verbetert smartwatches
Chipmaker Qualcomm heeft een belangrijke rol in de ontwikkeling van Android Wear. In 2016 kwam het bedrijf met de Wear 2100-chip, speciaal gemaakt voor smartwatches. Bijna alle Android Wear-horloges die sindsdien zijn verschenen, gebruiken deze processor.
En hoewel Qualcomm de afgelopen twee jaar aan de lopende band smartphonechips uitbracht, liet een opvolger voor de Wear 2100 op zich wachten. In september 2018 kwam die er eindelijk in de vorm van de Wear 3100.

Allereerst is de Wear 3100-chip energiezuiniger dan zijn voorganger, waardoor je horloge langer mee moet gaan. Qualcomm belooft een vijf uur langere accuduur. Een andere verbetering is de toegevoegde co-processor, die werkt op momenten dat je de smartwatch niet actief gebruikt. Dit maakt een langere standby-tijd mogelijk.
Qualcomm hint bovendien op ondersteuning voor een altijd luisterend horloge, dat direct reageert op stemcommando’s via Google Assistent. Op dit moment moet je de Assistent-app eerst openen op je smartwatch, waarna je kan praten. Als die extra handeling in (nabije) toekomst niet meer nodig is, komt dat de gebruiksvriendelijkheid van Wear OS ten goede.

Een andere fijne verbetering is dat Qualcomm eindelijk zijn sensoren openstelt voor andere fabrikanten. In een smartwatch zitten tal van sensoren, bijvoorbeeld een stappenteller en hartslagmeter. Die horen allemaal bij de Qualcomm-chip, en bij de Wear 2100-processor kregen andere partijen geen toegang tot de informatie van deze sensoren. De Wear 3100 maakt daar een einde aan, zodat de fabrikant van de smartwatch desgewenst meer data tot zijn beschikking krijgt.
De vijfde en laatste verbetering is dat alle horloges met een Wear 3100-chip direct draaien op de nieuwste Wear OS-software. Modellen met een 2100-chip moeten door de fabrikant geĂĽpdatet worden, waardoor je niet direct aan de slag kan met het vernieuwde besturingssysteem.
Wat doen fabrikanten met Wear OS?
Bij de lancering van Android Wear waren LG en Motorola de eerste fabrikanten die zulke smartwatches uitbrachten. Later kwamen ook bekende techmerken, zoals Huawei en ASUS, met Android Wear-horloges. Na twee of drie generaties werd het echter stil, en lieten veel partijen weten dat de verkoopcijfers dusdanig tegenvielen, dat ze voorlopig niet met nieuwe Android Wear-smartwatches zouden komen.
Ging Android Wear een stille, langzame dood sterven? Even leek het daar op, totdat Google bekendmaakte dat een aantal traditionele horlogemakers werkten aan Android Wear-smartwatches. En inderdaad: in de maanden erna brachten tal van bekende merken dergelijke modellen uit. Van Armani, Fossil en Diesel tot Tag Heuer, Casio en Hugo Boss: allemaal kwamen ze met goedkopere en duurdere smartwatches die draaien op Android Wear – later Wear OS.

Er gaan al langere tijd geruchten dat Google werkt aan een eigen Wear OS-smartwatch. De bekende elektronicalekker Evan Blass (@Evleaks) tweette in mei 2018 bijvoorbeeld: “Naast de Pixel 3, Pixel 3 XL en tweede generatie Pixel Buds, vertelt een betrouwbare bron mij, met veel vertrouwen, dat Googles herfst hardware-evenement ook een smartwatch introduceert met het Pixel-merk.” In september, een maand voor het evenement, liet Google echter weten dat er dit jaar geen Google-horloge komt. Of en wanneer zo’n smartwatch dan wel verschijnt, is op dit moment onduidelijk.
Anno 2018 verkopen veel traditionele horlogemerken nog steeds Wear OS-smartwatches, met Fossil als kartrekker. De oorspronkelijke techbedrijven houden zich op de vlakte over nieuwe modellen, maar op dit moment lijken er geen aanwijzingen dat bijvoorbeeld Huawei of ASUS werkt aan een nieuw Wear OS-horloge. LG blijft overtuigd van het platform en bracht in oktober 2018 weer een nieuw model uit, de W7.
Samsung laat Wear OS (nog steeds) links liggen
Vier jaar na de introductie van Wear OS, zijn er veel fabrikanten die één of meerdere van zulke slimme horloges hebben uitgebracht. Aan de andere kant zijn er ook een aantal merken die (logischerwijs) niks met Wear OS doen. Het bekendste voorbeeld is Apple, dat zijn eigen Apple Watches met iOS verkoopt.

Maar ook Samsung, de grootse Android-smartphonemaker, laat Wear OS in 2018 nog steeds links liggen. Het bedrijf brengt al jaren eigen smartwatches uit die draaien op het zelfontworpen Tizen-besturingssysteem. In de zomer van 2018 leek het er even op dat het nieuwste Samsung-horloge Wear OS ging gebruiken, maar dat gerucht bleek niet te kloppen. De Galaxy Watch die kort erna werd onthuld, draait namelijk ‘gewoon’ op Tizen.