‘Google werkt aan frontcamera onder het scherm voor toekomstige Pixel’

Bram Lettenmeijer
23 mei 2021, 10:16
2 min leestijd
‘Google werkt aan frontcamera onder het scherm voor toekomstige Pixel’

Google heeft een patent aangevraagd voor een verdwijnende frontcamera onder het scherm. De Pixel-maker is een van de vele smartphonefabrikanten die aan een dergelijk camerasysteem werkt. Een voorkant-vullend scherm – zonder notch of cameragat – lijkt dan ook dichterbij dan ooit.

Lees verder na de advertentie.

Patent toont verdwijnende frontcamera

In een nieuw patent van Google, dat door LetsGoDigital werd opgemerkt, is een verdwijnende frontcamera onder het scherm te zien. Google is niet de eerste fabrikant die aan een camera onder het scherm werkt. Samsung, Oppo en Xiaomi legden eerder soortgelijke patenten vast. Google lijkt de technologie echter op een verfrissende manier te willen aanpakken.

Het patent ziet er als volgt uit. Recht tegenover de camera, die dus onder het scherm te vinden is, wordt een tweede schermpje geplaatst. Dit schermpje heeft dezelfde pixeldichtheid als het hoofdscherm, waardoor er hopelijk geen verschil zichtbaar is tussen beide displays.

Tussen de camera en het tweede scherm wordt een spiegel geplaatst – zoals in onderstaande patentafbeelding te zien is. Deze kan van hoek veranderen. Zo wordt óf het tweede schermpje, óf de cameralens weerspiegeld. Naar verwachting wisselt de spiegel van hoek wanneer de selfiemodus in de camera-app wordt geactiveerd.

Patent frontcamera

Het tweede schermpje bevat ook nog een aantal sensoren. Welke sensoren dit precies zijn, is niet bekend. Denk bijvoorbeeld aan een omgevingssensor, een proximity sensor en/of een infraroodsensor. Met een infraroodsensor zijn 3D-gezichtsscans mogelijk. Hierdoor kunnen gebruikers de telefoon op een veilige manier biometrisch ontgrendelen. Op de Google Pixel 5 was nog een vingerafdruksensor aanwezig.

Nieuwe technologie nog niet te vinden in Pixel 6

De technologie zal naar alle waarschijnlijkheid nog niet in de Google Pixel 6 te vinden zijn, die later dit jaar verwacht wordt. Eerder deze week lekten renders van de Pixel 6 uit, waarop duidelijk een cameragat zichtbaar is. Waarschijnlijk zullen we moeten wachten tot de Pixel 7.

In december 2020 rapporteerde bekende lekker Ross Young dat Google in de tweede helft van 2021 haar eerste vouwbare smartphone zal presenteren. Er is nauwelijks wat bekend over dit toestel, maar het zou zomaar kunnen dat Google de vouwtelefoon wil voorzien van een camera onder het scherm. Zeker omdat de Samsung Galaxy Z Fold 3 naar verwachting ook een camera onder het scherm krijgt.

Omdat de informatie over Google’s mysterieuze opvouwbare smartphone nog zo schaars is, is het onduidelijk of het toestel daadwerkelijk dit jaar komt. We zullen dus nog even geduld moeten hebben.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen rondom nieuwe Pixel-smartphones? Houd dan de website en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarnaast kun je natuurlijk de gratis Android Planet-app  downloaden.

Meer Google-nieuws:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 5
Google Pixel 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu