Google Wifi komt naar Nederland: alles over de slimme router

Thomas Haenen
17 oktober 2017, 9:00
4 min leestijd
Google Wifi komt naar Nederland: alles over de slimme router

Vanaf deze week doet de Google Wifi Nederland aan. De slimme router moet voor beter bereik in je hele huis zorgen. Met een app wordt het instelproces tevens versimpeld.

Lees verder na de advertentie.

1. Wat is Google Wifi?

Hoewel steeds meer apparaten in huis een snelle en stabiele wifi-verbinding vereisen, is het lang niet altijd makkelijk om een goed signaal te krijgen. Heb je een wat groter huis, zijn je muren dik, of heb je veel buren om je heen met hun eigen routers die het signaal verstoren, dan is de kans groot dat je internet niet overal even snel is. Netflix kijken in de tuin of Snapchat checken in bed zit er daarom niet altijd in.

Apparaten zoals wifi-extenders moeten dit probleem oplossen, maar zijn vaak niet ideaal. Deze zetten aparte netwerken op waardoor je smartphone of tablet continu moet wisselen. De Google Wifi pakt het slimmer aan. Het startpakket bestaat uit drie witte wifi-dozen die je overal in huis kan plaatsen. Zolang ze met elkaar overlappen, versterken ze elkaars netwerk door het hele huis. Plaats er bijvoorbeeld één in de meterkast, één op zolder en één in de woonkamer om overal bereik te hebben.

Tevens pakt Google nog andere veelvoorkomende wifi-problemen aan met de slimme router. Zo is er geen ingewikkeld instelproces met onbegrijpelijke websites, maar één Google Wifi-app die je in een paar stappen alles laat instellen. Je downloadt de app, plugt de internetkabel in de Google Wifi en scant de code achterop het apparaat en alles is ingesteld. De tweede en derde hotspot vereisen geen extra internetkabels maar zetten automatisch het signaal door.

Vervolgens kun je vanuit de app je internetverbinding beheren. Je ziet niet alleen hoeveel data er gedownload en geüpload wordt, maar ook welke apparaten erop actief zijn. Met de Family Wifi-functie kun je tevens aanpassen wie wanneer toegang heeft tot het internet. Kies er bijvoorbeeld voor om internettoegang op de tablets van je kinderen na bedtijd uit te schakelen.

2. Wat kost de Google Wifi?

De Google Wifi is vanaf vandaag verkrijgbaar bij verschillende Nederlandse winkels. Een standaardpakket kost 359 euro, maar daarbij krijg je wel gelijk drie aansluitpunten. Heb je nog meer bereik nodig, dan kun je losse Google Wifi’s kopen voor 139 euro per stuk. Hoewel je in theorie ook één Google Wifi-punt kunt kopen voor je huis, valt dat niet aan te raden: dan kun je net zo goed elke andere router kopen.

google on google wifi nederland

3. Waarom verschijnt Google Wifi nu pas in Nederland?

Mocht de naam ‘Google Wifi’ je bekend voorkomen: dat klopt. De router werd in oktober 2016 aangekondigd in de Verenigde Staten en is ook al in verschillende van onze buurlanden verkrijgbaar. In Nederland hebben we een jaar moeten wachten. Een woordvoerder van het Google kon ons geen precieze reden geven, maar gaf wel aan dat er veel overwegingen zijn voor dat de hardware uitrolt in nieuwe landen. De Wifi is, samen met de Chromecast, één van de weinige hardware-producten die Google in Nederland verkoopt.

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken dat de Google Wifi inmiddels een verouderd product is. De Google Wifi-app is in de afgelopen maanden al regelmatig uitgebreid met nieuwe functies. Zo heeft het apparaat sinds kort ondersteuning voor IPv6, wat hem futureproof maakt. Ook de familiefuncties werden pas na de release met een update toegevoegd, maar zijn nu direct in Nederland beschikbaar.

4. Is Google Wifi het kopen waard?

Met een adviesprijs van bijna 400 euro is de Google Wifi verre van een goedkoop apparaat. Zeker omdat het overgrote deel van Nederland al een prima router heeft staan, vaak gratis door de provider geleverd. Bij sommige providers, zoals KPN, moet die huidige router tevens aangesloten blijven omdat je anders geen verbinding hebt.

Upgraden naar Google Wifi heeft dan ook alleen zin als je huidige netwerk niet volstaat. Heb je verschillende hoeken van je huis met geen of beperkt bereik, dan is Google Wifi absoluut de beste oplossing. We hebben de router al kort kunnen testen, en het bereik bleek uitstekend. Toch moet je wat ons betreft een bovengemiddeld grote interesse hebben in beter bereik om 400 euro neer te leggen voor een Google Wifi.

Houd er tevens rekening mee dat sommige providers, waaronder KPN, vereisen dat je hun meegeleverde router gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om de Google Wifi aan te sluiten op die router, en vanuit daar alsnog de andere hotspots in het huis plaatsen. Dat is echter wel een beetje overkill, zeker omdat je dan in feite bijna 400 euro uitgeeft voor iets beter internet.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu