Google wil geld zien na Android-rechtszaak

Redactie
5 november 2009, 17:12
2 min leestijd
Google wil geld zien na Android-rechtszaak
android

Een halfjaar geleden spande een man uit Illinois een rechtszaak aan tegen Google vanwege de naam ‘Android’ (we schreven er in april over). Nu slaat Google keihard terug met een 57 pagina’s tellende reactie, waarin ze schadevergoeding eisen en hun advocaatkosten vergoed willen hebben.

Bovendien moet het Amerikaanse Patent and Trademark Office (USPTO) de handelsnaam Android, die ze ooit aan ondernemer Erich Specht gaven, intrekken. In 1998 richtte Specht een softwarebedrijf op in Illinois, om software aan te bieden waarmee je op afstand websites kon beheren. De software werd onder de namen ‘Android Data’, ‘Android Server’ en ‘Android Data Web Editor’ verkocht. In juni 2000 vroeg Specht het handelsmerk ‘Android Data’ aan en kreeg dat twee jaar later inderdaad toegewezen.

Lees verder na de advertentie.

Google kondigde Android twee jaar geleden aan, maar Specht wachtte tot april 2009 om een rechtszaak aan te spannen. Zijn klacht omvatte misbruik van het handelsmerk, oneerlijke concurrentie en misleidende handelspraktijken. Specht eiste $100 miljoen aan schadevergoeding. De originele aanklacht bevatte de namen van meer dan 40 bedrijven die bij de productie van Android en Android-toestellen betrokken waren, waaronder Motorola, Samsung en Sprint, maar die werden door de rechter in augustus uit de aanklacht geschrapt. Specht stond vanaf dat moment alleen tegenover Google.

Google is echter van mening dat Specht niets te eisen heeft omdat hij zijn handelsmerk al jarenlang niet gebruikt en niet heeft vernieuwd volgens het USPTO-protocol. Google-jurist Adam Barea vindt de hele rechtszaak maar “frivool”. Hij zegt dat zijn bedrijf in goed vertrouwen het handelsmerk heeft aangevraagd en het voor mobiele telefoons mag gebruiken. De twee partijen hebben inmiddels aardig wat interessante informatie over elkaar verzameld. Zo zou Google inmiddels voor meer dan $50 miljoen uit het Android-ontwikkelaarsprogramma hebben binnengehaald (registratie kost $25 per ontwikkelaar). Sinds najaar 2008 is er voor meer dan 1 miljard dollar verkocht aan Android-toestellen. Het eerste Android-toestel, de T-Mobile G1, heeft bijna drie jaar geduurd om te ontwikkelen en er ging $10 miljoen aan ontwikkelkosten in zitten. Google ontkent deze cijfers en beweert dat ze niets verdienen aan de verkoop van toestellen.

Volgens insiders gaat Google de beschuldigingen stevig aanvechten. Niet alleen omdat ze zich in het ongelijk voelen gesteld, maar ook om goudzoekers af te schrikken, die bij Google wel wat geld denken te kunnen halen.

Categorie: Google
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's